söndag 12 december 2010

Sverige på Kartan


En släkting var sextio meter från bilen som exploderade. Hon är snart sexton år.

För snart tjugo år sedan blev jag själv föremål för ett terrordåd när den restaurang jag satt på sprängdes i luften.

Sheikh Muhamad ibn AbdulWahab vigde sitt liv åt att rena islam i en tid när många ansåg att Muhammads läror blivit förvanskade och utspädda. Det var på 1700-talet i det vi idag kallar Saudiarabien.

Bland annat förespråkade AbdulWahab återinförande av stening som straff för äktenskapsförbryterskor.

Nu hävdar vissa källor att den bil som sprängdes i centrala Stockholm igår kväll mitt under julrusningen är registrerad på en man, 28 år som bär just detta efternamn.

Jag säger inte att det betyder någonting utöver att de bär samma namn. Men det är lite mer komplicerat ändå.

Om den mannen är identisk med den man som sprängde sig till döds en bit från platsen är oklart.

Man kan givetvis heta Hitler utan att förespråka judarnas utrotning. Men det kan verka som ett intressant sammanträffande.

Wahabiterna vars islamska ideologi styr Saudiarabien, ett land som också förekommer flitigt i alla sammanhang där man utreder varifrån olika terrorister kommer ifrån. Bin Laden kommer som bekant från just Saudiarabien.

Västvärlden har i modern tid haft en kluven inställning till Saudiarabien. Dess ställning som ledande oljeproducent med närmast ofattbara förmögenheter att spendera och investera har skapat ett slags acceptans av den närmast medeltida syn på sociala rättigheter.

För bara någon månad sedan uppdagades hur en ung kvinna slagits och klippts(med sax) sönder och samman av sina arbetsgivare som var en saudisk familj. Hon är en av de cirka 200 000 gästarbetare från Filipinerna, Bangladesh och Indonesien som jobbar i landet som hemhjälp. Varje år misshandlas ett stort antal av dessa gästarbetare som i princip inte har några lagliga rättigheter.

Oavsett var den eller de som nu utfört de aktuella terrorhandlingarna i Stockholm hämtat sitt tankegods ifrån så finns det med stor sannolikhet en förvirrad eller övervägd tanke bakom det hela.

Att det är ett terrordåd är helt klart. Frågan är bara om detta dåd har något med de brev som skickats tio minuter innan dåden till säpo och olika media.

Min gissning är att det finns ett samband och då har vi återigen en eller flera människor som i religionens namn anser sig ha rättigheter som står över svensk lag och rätt.

Vi har inte samma uppfattning som en del statsbärande riktningar inom islam och vi har verkligen inte samma uppfattning som de kriminella element som utser sig som uttolkare av samma riktningar alternativt uppfinner egna.

En person som skadar andra oskyldiga människor i namn av religiös övertygelse måste fördömas med kraft.

Om nu stollen Lars Vilks upprört muslimer så är det tråkigt. Vilks är en liten sorglig man som är mest upptagen med Lars Vilks. Han säger att han inte är rädd. Jag tror honom.

Men i Sverige har vi yttrandefrihet och vill inte en del troende muslimer acceptera den saken så är det vår uppgift att skydda Vilks och våra demokratiska fri- och rättigheter i första hand.

Kvinnor får inte köra bil i Saudiarabien och muslimska män får inte spränga sig själv och julklappshandlande svenskar i luften.

Olika länder och olika regler.

Svårare än så är det inte.

Men som sagt. Mannen kan lika gärna vara från Tranås som från Fittja eller Södertälje.

Till sist. Statsminister Fredrik Reinfeldt såg inte ut att vara helt lycklig på SVT över Snabbe-Calles twittrande om saken. Nu väntar med stor sannolikhet KU anmälan för regeringens expert på sociala medier.

4 kommentarer:

Steve sa...

Hej Stefan.
Detta forum, instrument, som vi har döpt till Internet är sannolikt den "bakterie" som vi inte kommer åt, som vi inte kan (eller vill) åtgärda.
Alla stora kända pandemier med förödande effekt har burit formen av en bakterie som inte människan förmått hålla stången. Den tidigare mest kända bakterien drabbade "oss" för cirka 500 år sedan, i det som vi idag kallar "lilla istiden". den bakterien var orsaken till digerdöden.
Idag är bakterien artificiell!
Den heter Internet.
Den drabbar de "svagaste" individerna i samhället först.
Det s.k. klimathotet är inget hot, det är ett påhittat problem för att tvinga ur folken de sista surt förvärvade slantarna. För att flytta fokus från mer uppenbara problem.
Internet däremot är redan det stora globala hotet mot människans överlevnad och existens.
Det finns alltför många svaga individer ute i samhället, som t.ex mannen som hamnade på rygg, sprängd i bitar av "bakterien"! Eftersom de svagaste individerna drabbas först och är lättåtkomna för "bakterien" så är den här lilla sjukdomen vi kunnat hantera hitintills bara en krusning på ytan av vad som kommer att ske när nästa grupp drabbas av bakterien.
Pandemi!!
Historien upprepar sig som bekant och detta är ännu ett tecken på att vi inget lärt av historien.
Vi fortsätter att lägga energi på klimathotet, totalt ovetandes om bakterien som redan har fått grepp om oss.
Domedagsprofetia?
Kanske det, men det oroar mig när fokus läggs på fel saker.

Jonathan sa...

Steve,
Klimathotet är precis som du säger ett påhittat problem. Men det är internethotet också.
Det finns massor av statsapparater som känner sig hotade av internet. Ju mer de vill styra sitt folks beteende, ju mer hotade är de.
Låt dig inte dras in i ännu ett propagandamaskineri.

Internet är den frihetsälskande människans hopp för att undvika diktatur och demokratur/sossekrati.

Hoppet kommer genom sanningen. Inte genom någon överjäst statsapparat som i Saudiarabien eller Norge, där man försöker styra sitt folks tänkande och handlande med klimatlögner och profeters förvrängda ord.

Vänliga hälsningar

Jonathan

Steve sa...

Jonathan.

Jag håller med dig vad gäller överjästa statsapparater, (vet inte om Norge var ett bra typexempel, men Ok då)
men problemet med internet som jag ser det är den "överhettning" som det skapar.
Eftersom vem som helst kan skriva vad som helst och få det läst över hela världen i realtid, så skapas enorma krafter i både positiva och negativa klanger.
Den makt som "nätet" har över den yngre halvan av folket på jorden är skrämmande. Jag ser på mina egna barn hur de dammsuger nätet på information.
Eftersom den största mängden "information" saknar både grund och sanningshalt så är instrumentet farligt som en bakterie eftersom de flesta unga inte förmår analysera vad de läser utan handlar och kommenterar i affekt.
Har du sett eller hört talas om någon 60-årig gubbe som blivit självmordsbombare?
Dessa individer har lärt sig genom livet att allt inte är svart eller vitt.
Däremot så är unga människor av naturliga orsaker mer lättpåverkade.
Och i den situationen så blir internet den farliga bakterie som jag beskrev tidigare.
Läste en utländsk tidnings (italiensk)reportage från händelsen.
Det som förvånade journalisten var att på alla TV-bilder som visas så ser man människor som pratar i mobiltelefon. Ingen som pratade med den som stod närmast?!?
Alla hade behovet att genast börja kommunicera med världen "utanför" händelsen men inte med den människan som stod närmast. Tyvärr så har vi redan drabbats av bakterien, den har tagit över på sitt eget lilla sätt. Vi anser det viktigare att kommunicera med en person långt från händelsen istället för att bry oss om de som står närmast vid tillfället.
Vi är redan "instängda" av bakterien.
Jag har inga bra svar på hur man kan ändra på detta, men om vi la samma ekonomiska och politiska kraft på detta som man lägger på det s.k klimathotet idag, så kanske det finns en väg tillbaka till normal kommunikation mellan människor.
Tänk på att Planeten vi bor på har gått igenom alla de klimatscenarier som de försöker skrämma oss med idag flera ggr innan vi kom hit, men att den aldrig varit utsatt för denna bakterie vi nu ser någon gång tidigare.

Steve

Jonathan sa...

Hej Steve,

Tog Norge som exempel inte bara för att deras statsapparat är överjäst. De är dessutom så lurade att de drog nobelpriset ner i skiten genom att ge det till Al Gore för en film som är helt baserad på lögner om klimathotet.

Angående internet säger jag som spindelmannens mormor. Stor styrka kräver stort ansvar.
Hur vore det om vi tog lite ansvar själva för en gångs skull i stället för att ge det till en statsapparat som inte gjort annat än misslyckats under hela vår livstid?
Utbilda dina barn mot frihet och ansvar så har du gjort din lilla del. Kanske går det att hitta något på nätet om detta:).
Om du försöker hindra deras användande slår det vanligen åt fel håll.

Tror inte heller att anledningen till självmordsbombningen var internet. De flesta av dessa terrorister har haft en personlig relation till någon som predikat en förvriden tolkning av islam. Även om vissa, som dåren i Fort Hood, hade kontakter på nätet.

Att de finns så många av dessa predikanter är ett stort problem. Men vad är de ute efter? Makt att styra andra. Vad är de mest rädda för? Att sanningen om dem ska komma fram.
I detta har de mycket gemensamt med våra ledare, även om de inte kallat sig präster på många år.

Vänliga hälsningar

Jonathan