onsdag 29 december 2010

Ett nytt format!


Nytt år, nytt upplägg och Kanal75:s redaktionschef Per Carlsson säger till Travronden att han inte vill missa lördagssändningarna 2011 om han vill ha sju rätt.


Det låter som en revolution är på gång.

Kanske är det så att all kritik mot ständigt hattande med sändningar, klippta sändningar på bekostnad av bottennapp av typen ”Värsta Reffet”, en helt meningslös tävling med syfte att polera glorian på Edlund & Co på bekostnad av spelarna.

Det har inte saknats skäl att kritisera ATG och Kanal 75 under de senaste åren.

Bara det faktum att ATG tecknat ett nytt avtal med TV4 efter att kanalen gjort sitt bästa för att sänka travsporten under två års tid borde mana till eftertanke. Kalla faktas stora avslöjande från 2008 att travsporten var en hästplågarsport där snabba cash för hästägare och tränare var ledstjärnan som i sin tur ledde topptränare till djurplågeri(piska hästar och använda grisfösare) och användande av förbjudna metoder har antagligen kostat travsporten lika mycket i goodwill som ATG varje år betalar ( c a150 miljoner) för att kanalen ska visa travlopp överhuvudtaget.

Det är nu i hovrätten bevisat att Kalla faktas anklagelser helt saknade grund. Carl Johan Jepson, Glenn H Persson och Åke Svanstedt blev fullständigt friade från alla anklagelser om att ha använt otillåtna metoder. Däremot blev en av de som försökte misskreditera Svanstedt dömd till dagsböter för ett brott som han anstiftat på en av sina egna hästar.

Någon ursäkt från vare sig redaktionsledning eller TV4 har vi inte sett röken av. Det visade sig när röken lagt sig att de som anklagat Svanstedt m fl enligt rättens uppfattning saknade trovärdighet.

Tidigare i år meddelade Kanal75 som ägs av ATG/ST något förvånande att man tecknat ett nytt avtal med TV4. ATG är den del av ST(Svensk Travsport) som handhar spelen som sker i samband med travtävlingar. Bara spelet omsätter cirka tio miljarder per år av vilka en betydande del går rakt tillbaka till statskassan ograverat.

För ordningens skulle så äger ST spelbolaget ATG. Rent formellt är alltså ST den som bestämmer. Men det är rent formellt. I praktiken är ATG:s inflytande ett helt annat.

Med denna bakgrund måste man ha högt ställda förväntningar på ett uttalande som det Per Carlsson på Kanal 75 levererar så här i mellandagarna.

Oaktat att Travronden valt att illustrera artikeln med en annan flitig belackare av travsporten, nämligen Micke Spyhink som inte ens efter hovrättsdomen verkar fått fundamenta i affären att sugas in i hjärnbarken, så försöker jag få lite vägledning av en bildtext under bilden:

”Antalet direktsända travtimmar i tv ökar nästa år - och samtidigt läggs en hel del av sändningarna i TV4 Sport, bland annat lunchloppen.”

Ökar men minskar för min del alltså. Jag har inte TV4 Sport. Jag har i stort sett tvingats att skaffa TV4 Plus för att titta på trav när TV4 behagar skicka det där istället för i sin ordinarie kanal.

Så nu ska jag alltså ha TV4, TV4 Plus och dessutom TV4 Sport för att följa travet.

Man baxnar.

Men det kommer mera. Det verkar ha glöggats ordentligt inför det här beslutet.

Vi får veta i artiklen att TV4 Sport kommer att sända mellan 12.00 fram till 14.00. Sedan övergår sändningarna till antingen TV4 eller TV Plus.

Så här står det: ”Sändningarna övergår sedan till TV4 eller TV4 Plus, som med start den 19 mars visar V75 loppen direkt. Highlights från V75 visas sedan i ett en timmes sammandrag med start klockan 18 i TV4.”

Längst ner på sidan i Travronden får chefsförhandlare Niclas Andersson, vd för Kanal 75 uttala sig om allt fint spelarna ska för i nyårspresent.

”-Vi har förhandlat länge och är väldigt nöjda med det kontrakt vi kommit fram till, säger Niclas Andersson.”Vi får veta att man nu ska satsa på de spelare som inte ”går in i hörnan”

”Går in i hörnan”????????? Vilken hörna, undrar vän av ordning.

Men svaret eller i varje fall något slags klarläggande kommer genast.

”- Ungefär hälften av omsättningen på V75 kommer från dem som spelar på Harry Boy eller är med i ett andelssystem. De ser aldrig på tv. Det är dem vi vill nå.

Där kom det.

Men det kommer mera.

En till synes inspirerad Niclas Andersson förklarar själv kärnan i konceptet:

”-De ”kunniga” har alla möjligheter att se sändningen ett passande format, i livesändningen, ATG-play eller på atg.se. Nu vill vi nå den grupp som inte ”går in i hörnan”, säger Niclas Andersson.”

Mer vill han inte avslöja. Harry Boy gänget ska fångas in framför teveapparaterna med hjälp av något ”som inte påminner om någon tv-format vi gjort tidigare”.

Resten av snömoset kan man skippa.

Den avgörande frågan i allt detta är ju vad ATG och Kanal75 påhejade av ST har mekat ihop.

Jag kan utgå ifrån mig själv. Jag anser mig vara en rätt hyfsat kunnig spelare precis som min fru. Vi prenumererar på ATG Live. Efter att ha spelat sammanlagt cirka femtio år på trav tror jag att jag vågar påstå att trav är en kunskapssport. Om man har bra kunskap om hästar och travsport i största allmänhet så kan man faktiskt vinna en och annan krona på spelet förutom att uppleva den spänning själva loppen innebär.

Hälften av spelet består av spelare som köper en Harry Boy eller en andel på tobiken.

De köper en Harry ungefär som andra köper färdig Lottorad eller en andel i ett stryktipssystem och sedan kommer de in med kupongen framåt tisdag eller onsdag och ber expediten kolla ifall ”det blev nått”.

Det är här som Niclas Andersson annonserar insatser.

Ett helt nytt programformat lett av… Jessica Almenäs!

Sådant sätter fart på fantasin. Ska det bli kamelrace på Valla eller ska alla V75 kuskarna tvingas sjunga en stump efter vinst. Ska det bli familjetävlingar, ett slags Travrobinson där den familjemedlem som längs lyckas hålla sig kvar på hästryggen deltar i finalen där alla får rida på en livs levande struts. The sky is the limit. Nytt format!

Vad vi kan vara säkra på är att det nya formatet har föga eller inget att förmedla till de ”kunniga”. De är enligt Anderssonskans Niclas förvisade till andra lösningar. Som straff för att de kan något om spelet ska de få betala dyrt. Om jag räknat rätt så blir det att pynta upp för tre kanaler inklusive ATG Live för att få en samlad information. Man tackar.

Sen kan man ju undra hur ATG/Kanal75 och dess tillfällige talesman Niclas Andersson kommit fram till att just andelsspelarna är speciellt okunniga.

Jag känner personligen till tre olika andelssystem där de flesta som deltar är minst lika intresserade av skoinfo, banförhållanden och att läsa allt som finns kring loppen. Snacka om feltänk när det gäller målgrupp.

Vad jag inte riktigt förstått är vidare vad man vill åstadkomma med denn storsatsning på Harry Boy folket. Ingen kan förneka att många köper en Harry Boy och sedan ”rättar den” vid nästa besök i tobiken.

Vad exakt är det man vill åstadkomma?

Fler spel?

Kanske.

Man vill nå folk som spelar Harry Boy och för det behövs Jessica Almenäs och ett helt nytt format.

All annan spelteori som rör trav går ut på att man långsamt men säkert genom att spela blir en skickligare travspelare.

Man får anta att Niclas statement rörande de ”kunniga” är en del av strategin och att de kunniga kan finna information de söker någon annanstans, gärna mot faktura.

Istället för att skapa en fri och gratis plattform för travspel där både kunniga och mindre kunniga kan lära av varandra har ljushuvudena på marknadsavdelningen segmenterat Harry Boyspelarna som man vill nå.

Frågan är hur?

Vi får ju veta att de inte tittar på trav. En svindyr reklamkampanj med ATG medel som med varm hand överlämnas till TV4 och dess spotmaskin.

Förra året var det cirka 50 miljoner som ATG betalade förutom att de betalade för att få sänt travsändningarna.

Vi är nog många som undrar varför vi som kan trav ska betala för tre kanaler för att få vettig information.

Gladast av alla är nog Janne Scherman. Han får ännu mer reklam att pumpa ut i sina numera otaliga kanaler.

Det här var nog det mest korkade förslag jag hittills sett och det är inte ens ett förslag utan ett beslut.

Man är benägen att säga: Follow The Money!

4 kommentarer:

Golden Zoot sa...

Pinsamt läsa ditt försvar av Svanstedt. En person som själv erkänt att han använt grisfösare. Micael Carlsson på Trav365 har åtminstone en anledning att försvara ÅS, han som tipsade om kommande ST-razzia får ju gratis intervjuer av Svanstedt som tack för hjälpen.

Stefan Hagberg sa...

Hej! Du verkar ha mycket kunskaper i ämnet "Golden Zoot". Men tydligen inte tillräckligt för att uppträda under eget namn.

Dock måste jag ge dig en eloge för det fiffiga upplägget.

MC tipsar Svanstedt och får sedan gratis intervjuer.

Nu är det bra det att man inte betalar för intervjuer.

Nu har vi lyssnat på dig och de andra mosbrickorna i två års tid.

Det som är gemensamt för er är att ni påstår olika saker i en strid ström utan minsta bevis. Hur ska du föra i bevis ovanstående är för mig en gåta. Stod du bredvid när MC ringde eller svarade du i telefonen på Bjertorp.

Nu är det avgjort i hovrätten att Svanstedt, Jepson och Persson inte begått några som helst brott.

Att Svanstedt provat grisfösare för trettio år sedan var dumt och det har han själv utförligt beskrivit för ST 2004 och senare i tingsrätten.

Nu gällde ju inte målet vad som hände för trettio år sedan utan de grova och som det visat sig osubstansierade påståenden och falska anklagelser som missnöjda f d anställda riktat mot Svanstedt, Jepson och Persson.

Din sort har hela tiden uppträtt med än det ena än det andra fantastiska påståendet på olika forum.

Det gemensamma för er är att ni saknar heder nog att uppträda med namn och nummer. Hade ni haft något att komma med hade ni inte haft några problem att stå för det.

De som vittnat i målet med namn och nummer har inte hovrätten bedömt som trovärdiga.

Så käre "Golden Zoot". Det finns inget fall, inga händelser. Det är nu provat i högsta instans.

Case closed!

Kent sa...

Det finns en pajas som visar namn och bild och det är Ekmark på travnet,men han skulle nog ta med sig Golden Zoot herr Ek och resten av pöbeln och söka visum till Kina el nåt liknande efter att ha läst han senaste skit.
Grabbarna verkar inte må bra.

Anonym sa...

Oj vad korkat det blev. Eftersom Åke och Co blev friade betyder inte det att det aldrig hände. Dock är det inte utom rimligt tvivel att det ska ha hänt.