söndag 1 januari 2023

 

Bulten
Skruven


Gott nytt år!

Hur blev 2022. Tja, sådär. Inga jättestora V75 vinster som kunde skicka en till en bekymmersfri tillvaro i södra Italien. Det blev inte heller supertoppen i landet Sverige. Fler gängmord, det politiska hönseriet fortsätter och man ser ingen lösning. Det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Dessutom tar sig KGB-dvärgen Putin till att starta ett fullskaligt krig mot Ukraina. Nu gick det inte riktigt som han tänkt sig och han har redan förlorat kriget eftersom det här typen av överfallskrig inte går att vinna. Man kan inte vinna ett orättfärdigt krig. Men priset har varit högt och vi har inte sett slutet ännu.

Jag har själv haft hand om tre olika elever som kommer från olika delar av Ukraina under höstterminen.

De har varit mellan sex och nio år gamla. Vi sidan av dessa hade jag tio andra i samma ålderspann som kom från olika delar av världen. Det enda de hade gemensamt var att de kunde ingen eller väldigt lite svenska och skulle börja eller hade börjat i svenska skola.

Nu har politikerna ordnat det så att om man kommer från ett annat land så  är inte kommunen skyldig att ordna en FBK(Förberedande klass). Det är faktiskt upp till varje rektor att bestämma. En del rektorer som vill visa upp sig och kanske planerar att bli skolchefer väljer då att helt enkelt att spara och fösa in de nyanlända i en vanlig klass och hoppas att det går bra.

Det som händer säger ju sig självt. Barnen blir isolerade och lär sig ingen svenska. Även om vi talar om barn i åldern 6-9 så ligger de efter sina klasskompisar som redan kan förstå vad läraren säger och läsa enklare instruktioner.

Nästa roliga politikertrick är Fritids. Fritids är frivilligt. Det låter ju bra. Man kan gå dit om föräldrarna vill. Nej, så funkar inte Fritids. Om föräldrarna vill, har jobb och kan betala får man få på fritids. Så var händer med alla ensamkommande mammor från Ukraina. Dom får inte ha sina barn på fritids. 

Är det viktigt med fritids för barn. Det beror på. Men Fritids idag innehåller många moment med pedagogiskt innehåll och framför allt för de barn som inte kan språket så är det gyllene tillfälle att lära sig vardagssvenskan.

Nu sätter politikerna stopp för detta.  Så när de andra barnen går till Fritids får ukrainabarnen kila hem till mamma och lyssna på ukrainska nyheter och ukrainska.

Så vad göra. Obligatorisk förberedande utbildning för nyanlända, alltså lag. Kontroll från skolinspektion hur utbildningen genomförs och gratis fritids för barn som är nyanlända. 

Bläddrar i dagens tidning. Ja digitalt förstås. Det enda som är bra med det är att hunden slipper skälla på tidningsbudet tre på morgonen nuförtiden.

En sak slår mig. Antalet raketer som går horisontellt ökar från år till år. Om någon raket gick i det väderstrecket när jag växte upp så hade det skett ett misstag. Inte så längre. Det är ett udda kulturinslag som våra kära invandrarungdomar fört in. Nyårsraketer ska inte betraktas på himlen utan ägnas åt att skrämma och skada människor. Är det någon som klagar misshandlar man dom. Sparkar dom i huvudet så dom får lite vett i skallen så att säga.

Fördomar? Rasism? Tror jag inte. 

Annars avlöpte nyårsaftonen lugnt. Lite V75 som gick sådär. Kul var att se Gaylord Ams fantastiska upphämtning och roligt att se Svanstedt gästspela. 

Hundarna tog raketerna bra. Speciellt den lilla var jag lite orolig för men han sov gott vid tolvslaget efter att ha satt i sig lite ankbröst som nyårssupé.

Ovan slaggar Bulten och Skruven nu efter ännu mer ankbröst till frukost.

Simma lugnt och ett gott nytt 2023 på er!





Inga kommentarer: