onsdag 10 augusti 2022

Galne Gunnars anfader





Kommer ni ihåg "Galne Gunnar". Är ni äldre än trettio så gör ni förmodligen det i någon form - eller inte. Igår fick jag hursomhelst en påminnelse om och för den delen en förklaring till "Galne Gunnar". Det hela visade sig innehålla en hel del intressanta detaljer som jag absolut inte vill undanhålla min omgivning, 

"Galne Gunnar" var till att börja med inte galen. Ja, eller den riktige "Galne Gunnar" var förmodligen lite febrig i varje fall när det gällde pengar. 

Förlagan "Crazy Eddie" var amerikan och hette Eddie Antar. 

En galen amerikan har man ju hört talas om.

Men låt oss först berätta vad det handlar om för den inte så initierade.

"Galne Gunnar" i Sverige föddes 1988 i form av en lågprisbutik som sålde billiga saker i Arninge utanför Stockholm. Men hjälp av en tjock, fryntlig mustaschman som ser ut som en morfning av Åsa Nisse, Jon Skolmen och Loffe Karlsson skapade "Galne Gunnar" i annonser där det kunde stå: Galne Gunnar(bild på Gunnar) och sedan: "Allt annat är vansinne!" som ovan.

Inte ens "Flashen" vet vem killen på bilden var. Vet ni så hör gärna av er!

Vad kanske inte alla vet är att Lars-Johan Jarnheimer som åtminstone på den tiden hade något slags riksknalleprofil. 

Idag är han styrelseproffs, bla i IKEA. 

Men då jobbar Jarnheimer för Persson. Ja, inte Göran Persson utan H&M-Persson. 

Så på något sätt hittade Jarnheimer "Crazy Eddie" i USA. Där hade det fungerat busbra sedan 1971 och Antar hade t o m tagit kedjan med 40-talet butiker till Wall Street(CRZY). Men ungefär samtidigt som "Galne Gunnar" såg dagens ljus i Sverige börja det knaka i fogarna på förlagan.  

Jerry Carroll som gjorde TV reklamen


Men precis som i Sverige så är inte mannen på bilden Eddie.  Mannen på bilden och i reklamen heter Jerry Carroll och är skådespelare som gjorde all TV reklam för "Crazy Eddie".

Mannen bakom "Crazy Eddie" Eddie Antar och delar av familjen var klassiska rufflare av oanade mått. Eddie sålde billig elektronik och skapade USA:s första elektronikkedja ackompanjerad  av Carrolls TV reklam. Men han gjorde mer än så. Han lurade skattemyndigheter, kunder, börsen och tjänade miljarder som han stppade undan på olika ställen i världen. 

Hans metoder finns beskrivna i en ny bok "Retail Gangster" av Gary Weiss(ovan). På YouTube kan man också se Masterminds "The biggest retail fraud in american history".



Eddie Antar dog 2016 bara 68 år gammal.

Då hade han bl a en 7 årigt fängelsevistelse i bagaget. Man kan säga att han gjorde tre stora misstag först bedrog han sin fru Debbie med sin älskarinna Debbie och blev påkommen. Sedan klappade han en kvinnlig polis i rumpan i Tel Aviv och blev arresterad och till sist lät han utbilda sin släkting Sam Antar vid universitet för att han skulle ta jobb vid finansinspektionen och förse Eddie Antar med information. Sam vittnade mot Eddie och klarade sig med en fotboja.

Men det är en intressant och sedelärande berättelse.

Hur gick det i Sverige, Bra. H&M:s inköpare stötte ibland på partier som inte passade H&M. Dom hamnade hos "Galne Gunnar" som  också blev en kedja. Det hela tog slut runt millenieskiftet och H&M avvecklade "Galne Gunnar" butikerna ungefär samtidigt som Eddie Antar försökte sig på en "come back" med Crazy Eddie, nu på nätet.

Ja, ja vilket nu skälet var så blev det kanske bäst som det blev. 

Men "Crazy Eddie" hade ju verkligen låga priser. Ja, det hade de. De skattade inte så de kunde sänka priserna under konkurrenternas. De sålde begagnat som nytt. De sålde produkter vars ursprung var tveksamt. "They used every trick in the book". 

Men den verkliga bluffen kom med börsnoteringen. I "Masterminds" får vi följa hur de körde runt lagren mellan butikerna och lastade in lådorna i stora fyrkanter som var tomma i mitten. Det var bara yttersta lagret som var äkta. De som skulle kolla alltsammans möttes direkt i dörren till varje lager av en snygg urringad ung ekonom som log och pratade fort. Aktien slog i taket och Antar sålde av aktier för 40 miljoner dollar, Det var först efter ett fientligt övertag som bluffen blev uppenbar för köparna när lagren skulle inspekteras. Påminner om Gusums bruk minus börsen. Revisorerna gick på älgjakt med efterföljande middag så metallagret inspekterades aldrig och finanschefen Harry Friberg och ägaren Torstensson kunde labba med det i många år medan företaget var på obestånd.

Så kan det gå och så gick det med "Crazy Eddie". 

Sam Antar om hur man gör: https://www.youtube.com/watch?v=rJxpMki9N8s

Crazy Eddie TV reklam:  https://www.youtube.com/watch?v=Ml6S2yiuSWE

1 kommentar:

FlorreW sa...

Ingen som skrivit något så jag tänkte jag måste få ge dig positiv feedback på din artikel. Mycket intressant läsning. Älskade galne Gunnar när jag var liten , fanns bredvid b&w på Backaplan under 90 talet.