torsdag 8 mars 2012

Reflektioner från ett vårvintrigt SöderVar ute en sväng med Spiken. Han har numera passerat tolv och går på sitt trettonde. Pigg och en ständig glädjespridare trots sina nittio någonting.

Man får vara tacksam så länge han hänger med och det kommer att bli mycket tomt efter honom när han en gång skuttar iväg till sina gamla kompisar i den stora pipsdjurs- och tuggbensdalen där det serverat kyckling, anklever och oxfilé vid vart och vartannat träd.

Vi får hoppas att det dröjer länge än.

Om Spiken var en farao skulle han få med sig Ahlgrens bilar och ett gäng smöriga Elvislåtar. Då skulle han trivas som en greve i de sälla jaktmarkerna.

Matte brukar alltid köpa ett tygdjur när hon varit ute och rest. Oavsett storlek. Följer han med ner och möter henne i taxin när hon kommer, rotar rätt på sin present och bär upp det för alla trapporna till lägenheten. Tigrar får vara men de andra rensar han först bort ögonen på sedan tömmer han dem på stoppningen.

Vet inte om jag har berättar det men vi har bott ganska länge här på Zinkensdamm. Zinkensdamm är väl mest känt för det är en tunnelbanestation på Söder i Stockholm och för Zinkens IP där många utsocknes bandylag åkt på stryk.

Den här delen av Söder är ganska lugn och trevlig även om jag tycker att det var lite bättre förr. Vi flyttade hit 1994 och har trivts bra här. Hornsgatan där vi bor är förstås Sveriges skitigaste gata men med åren har man lärt känna en hel del typer av blandad sort som gör att det är nästan lite hemtrevligt.

Ikväll var det dock mindre trevligt. På sista hundrundan dyker T på mig på hörnet mot Ringvägen. Jag tror att de flesta av er har en bekant som T. Vi har känt T i snart tjugofem år. T är i sextiofem års åldern.

T har varit och laddat lite på ett av de talrika näringsställena.

T får allt som oftast en lätt inkvisitorisk ton efter fyra öl och blir bara tråkigare och tråkigare efter fem.

Nu tycker han att Carina undvikit honom eftersom hon inte en utan två gånger ursäktat sig och inte haft tid med T.

Det tycker T nu är misstänkt. Han spelar tydligen trav med oss och har inte fått veta resultatet, vilket han tycker är misstänkt.

Först blir jag helt förvånad. T är visserligen lite dragen men max fyra-och absolut inte femdragen.

Min förvåning emanerar från det faktum att T inte alls har någon andel i vårt relativt nystartade tipsbolag.

Jodå, T är visst med. Han delar andel med en annan kille vars namn är bekant eftersom denne verkligen har en andel i bolaget.

Du, säger T. Man får inte veta nått och din fru undviker mig.

Nu ilsknar jag till på allvar.

T får sig en verbal omgång. Inget finlir utan rakt på. Här tas inga fångar. Först påminner jag honom om att varken jag eller Carina har någon aning om att han delar andel med någon i vårt travbolag. Teoretisk, upplyser jag T, kan det finnas tusentals som har delar i vårt spelbolag. Om någon delar med någon eller några får de gärna göra det. Sedan får han vet att alla andelsinnehavare får veckans bong utlagt på vårt speciella mailkonto innan lopp 1 och att vi brukar kommentera spelupplägget samt kommenter resultat på samma mailkonto.

Men T har nu fått upp ångan.

Vi betalar ju stålar säger T.

Hur ska vi veta det då tycker du, undrar jag som också klarat av uppvärmningen.

Sedan påminner jag T om att vi för ungefär tolv år sedan la ner ett travbolag just på grund av T:s lilla egenhet att tjata om hästar han pratat om under veckan, oftast då givna singelstreck(om dom vann alltså). Det finns liksom inget stopp när det gäller hur många klaringar vi spelat bort för vi inte lyssnat på T som i Travexperten.

Nu underströk jag för T att antingen spelar man vinner eller förlorar men man håller käften.

Man kan naturligtvis diskutera vad som brast i analysen men vissa glosor äter tjockt:

Jag pratade ju om...Eller varför satsade ni på den eller den. Hans hästar galopperar ju alltid.

I helgens omgång galopperade 25 hästar.

Till sist blir jag av med T efter att ha bett honom uppsöka varmare trakter.

Jag har aldrig sett T med någon travtidning. Han har ingen dator och följaktligen är lopparkiv, Jokersystem och olika tränarnas hemsidor ett mysterium för T. T är som bäst en gnällig typ.

T är en vanlig svensk gnällröv.

Jag önskar T all lycka med sina kuponger men har han nu lyckats nästla sig in i vårt bolag så får han prata med den som delade andel med honom och verkligen inte förutsätta att vi som gör systemet på telepatisk väg ska lista ut att T existerar som innehavare av en andel.

När jag gick hem slog det mig att T mumlat om att spika Jacky Glide för några veckor sedan.

Nu faller bitarna på plats.

-Jag(T) sa ju att dom skulle spika JG.

Innan vi skildes åt styr han in en sista stöt.

Hur många rätt hade vi.

Vi hade fyra rätt.

Och förra veckan...

Fyra.

Enda trösten är att när vi fimpade bolaget förra gången så startade vi genast ett nytt som vann en bit över hundratusen ganska omgående... Utan T:s stenklara.

Sååååå...

Väl hemma igen var valet klart. BBC:s IPlayer och Warriors. Vi hade redan avverkat Napoleon och Shogun så nu fanns det ingen tvekan: Attila!

Inga kommentarer: