söndag 1 maj 2011

"Lite strul" i all enkelhet


” Lite strul.” Så avslutade V75 kommentatorerna dagens begivenheter. LITE STRUL?
Påminner starkt om ”Bagdad Bob” när han skulle slita tarmarna ur den USA ledda koalitionen samtidigt som man såg kanonrören på Abramstanksen bakom ryggen på honom.

SKANDAL, SKANDAL, SKANDAL och en gång till.
Bagdad Bob återfanns någon förvånande senare i Qatar eller om det var i Dubai. Vid full vigör. Så något eller någon måste han ha haft som vakade över sig precis som den tekniskt ansvarige för ATG:s spelservice. Personligen har jag en faiblesse för den japanska metoden. Man bockar och bugar och ber om ursäkt.
Men inte i Sverige. Där passerar den ena jättesmällen efter den andra. ”Lite strul”
När det gäller ATG: sätt att sköta om travspelet i Sverige har man viss vana. Det har pågått i ett antal år. För er som inte ser på trav. Varje lördag när V75  går så ska ATG sköta om det tekniska. Se till att alla spel hamnar på ett konto som sedan kan betalas ut ifall någon vinner. Som börsen, eller en bank ungefär. Fine.
Ett och annat ögonbryn höjdes när ATG för några år sedan glatt meddelade  att den elektroniska webbplatsen gått loss på 30 miljoner.
Redan från start fick ATG rekommendera spelarna att använda den gamla sajten eftersom den nya hade inkörningsproblem.
Sedan har spelarna haft blandade karameller att suga på. Så sent som för några veckor sedan fick arrangörerna skjuta fram starten en halv timme för att det tekniska inte fungerade.
Då har hästar redan värmt och där fick sporten en ordentligt magsugare. Man köper häst, tränar upp den för dyra pengar och sedan när hästen kvalificerat sig för att starta i det övre skiktet(V75) så kladdar det ihop sig, ungefär som att låta Usain Bolt & Co ligga och svettas i startblocken i trettio minuter.
Ingen som spelat på ATG har kunnat undvika att vara förbannad på hur det elektroniska spelandet fungerat. Det har helt enkelt varit uselt.
Igår var det dags igen. ATG:s svindyra system slutade att fungera. BOKSTAVLINGEN!
Klockan halv två var det stopp. Klockan halv tre skulle loppen starta. Cirka hundra topphästar skulle tävla om ett antal miljoner kronor. Mellan två och tre miljoner tipssystem skulle ha lämnats in.
För att veta så mycket som möjligt om förutsättningarna lämnar man in systemet så sent som möjligt. Ser hästen bra ut på banan, ska man ta av skorna et c. Därför har ATG för dyra pengar(ca 150 miljoner per år) skrivit avtal med TV4 som i tre olika kanaler som spelarna fått betala pengar för plus ATG:s egen webbservice som också kostar pengar för spelarna.


Man ska ha den bästa informationen.
-”Jag lämnade in mitt stora system igår”, skröt Micke Nybrink, Kanal75:s och TV4:s travexpert, när orkanen nådde hans öronsnäcka i direktsändning. Tiotusentals mail dundrade in.  Alla hade starka synpunkter på upplägget att man inte kunde lämna i tipsen innan starten av tävlingarna.
Varje V75 omgång omsätter spelet cirka 100 miljoner. Smaka på beloppet. 100 miljoner!


Samtidigt har allt kretsat kring de nya tekniska möjligheterna. Internet, Iphone,  Androider och allt som man kan önska sig. PÅ PAPPERET!
I praktiken satt vi som fågelholkar och såg hur hästarna i det första V75 loppen sprang i  mål. Normalt är det jätteroligt att överraskningar som tvåan i lopp ett och Evert´s Party Sock vinner avdelning två. Utdelningen sticker rakt uppåt. Det är bara ett problem. Vi har inte kunnat lämna in kupongen eftersom ATG:s inlämningssystem inte fungerade överhuvudtaget. Den kom tillfälligtvis igång någonstans runt tre eller halv fyra när hälften av loppen gått.
Jag ska inte uppehålla mig så mycket hur det kunde gått. Men vi kunde haft sex rätt och möjligen sju.
SKANDALEN ligger i det faktum att ATG fullständigt saknar teknisk kompetens att hantera spelet.
Istället skickar man fram en B-lirare som Micke Nybrink som stolt förklarar att han lämnat in sitt stora system dagens före. Sedan fick han stallorder på att förklara att han torskat på sin spik i första avdelningen, Indigo Broline.
Det var trångt på nätet, menade Nybrink. Trångt på nätet! Man skulle kämpa på. Kämpa på?
Jag tror att Micke Nybrink hade fått ett rejält kok stryk ifall spelarna fått tag på honom just då.
Inte för han är korkad. Det visste vi innan. Utan för att han pratar om något han inte har den blekaste aning om.
Det är inte rea på HM vi pratar om. Dessutom är det orättvisst mot HM eftersom de har betydligt bredare dörrar än vad som behövs för att folk ska komma in och ut ur butikerna.
Det har genom åren gjorts ett antal riktigt dåliga tekniska lösningar. PRV och ett av Sveriges största IT företags lösning som kostade en kvarts miljard och aldrig blev något av är ett lysande exempel. Strulet med Swedbank ett annat. Sen har vi då ATG som haft problem i flera år utan att åtgärda problemen.
Är det Remys släkting som sköter spakarna; Ung kille som läst ”Internet for Dummies” och meddelat intresse.
Ett vanligt företag som förlorar uppskattningsvis 25-30 miljoner under två timmar gör något, sparkar någon, säger upp avtal, ber om ursäkt.
Men inte Remy Nilsson och ATG.
Sen får man dessutom höra att Jessica Almenäs kritiserat den breda allmänhet som tycker Vinnarpesten är värdelöst. Hon ska göra trav sexigt. Hur då? Vilket är konceptet?
Får se nu. Man hyr, betalar för en känd restaurang Pontus by the Sea. Pular in Rock-Jesus(Brolle) som får begå mord på den ena klassikern efter den andra. Lever Boppers är allt förlåtet. Kom tillbaka!
Man har gäster som. David Batra som möjligen ridit på hästkarusell i sina yngre år på Grönan men annars totalt saknar anknytning till trav.
Igår vad det Björn Ranelid som jag glädjande nog slapp se. Han skulle antagligen berätta om att han varit häst själv i ett tidigare liv.
Vad mer?
Jo, gäster som vill synas, släktingar och bekanta till folk på TV4 och Stockholms innerstad.
Finns det något mer sexigt att bli upphetsad över.
Återvinnaren!
Det är så att alla vinner inte på V75. Då kan man anmäla sig till ATG. Har man tur får man en helg i Stockholm betald, får vara med i Vinnarfesten i teve och kan vinna 10 000 kronor om man väljer vinnaren i sjätte V75 loppet.
Det här tävlingar är öppna för alla som inte vunnit på V75. En normal lördag finns det cirka två miljoner system. Hur många av dessa tippare som har direkt anknytning till travet som anställda i stall, innehavare av B-licens eller på annat sätt är knutna till sporten vet jag inte men chansen att minst hälften av de som vunnit är direkt knutna till travet är så liten att den finns inte om inte det görs ett urval för att höja tippningsprocenten.
Ändå är det just vad som hänt.
Jag missunnar inte några med B-licens att få en slant och definitivt inte en skötare. Men att det sker en gallring är solklart. Det är alltså inte en tävling, vilket jag hävdar till någon bevisat motsatsen.
Kvar finns?
Jodå Almnäs hävdar bestämt att det är tittarna som är efterblivna. Det är åtminstone andemeningen i denna ständigt leende representant för den moderna tevevärlden.
Sparka ansvariga ATG tekniska avdelning och Remy Nilsson som låtit eländet pågå år efter år.
Sparka Niclas Andersson som inte tillfört något av värde sedan han såg trumpen ut i rutan när hans expert tips sprack och ATG var tvungna att trösta grabben med en vd post och en fet pensionsförsäkring.

Starta en egen delvis reklamfinansierad hästkanal efter fransk förebild med nya friska krafter från olika delar av hästsporten(ridning, trav, galopp, m m). Sänd alla tävlingar varje dag. Behåll Stig H, Forsgren och sådana som har något att säga.
Om Jessica Almenäs vill erbjuda sexiga produkter kan hon turnera med en stång i ATG butikerna. Micke Nybrink  och Niclas Andersson kan spela tamburin och triangel i bakgrunden. Ett både sexigt och publikdragande koncept.


Det borde skrivas böcker. Material saknas inte; "När Lilla Strul tog över Travsporten!". Det kan bli något typ Bill-böckerna. "Lilla Strul Glömde Sätta i Sadden", "Lilla Strul Trumlar Vidare", "Lilla Strul på Nya Äventyr", "Lilla Strul på Elitloppet", "Lilla Strul i Fara", "Lilla Strul och Spelmysteriet".1 kommentar:

Claes sa...

Det vore väl lite för mycket begärt av ATG att spendera 1 miljon för att utöka sin kapacitet så man slipper allt strul. Det är ju ändå 3,3 % av investeringskostnaden och det är väl lite väl magstarkt. Men om man gör lite enkel matematik och säger att de missade som du sa ca 20 mille i spelintäkter (lågt räknat) och om de betalar tillbaka ca 80% så vinner de 20% dvs ca 4 mille av dessa missade 20 mille. Då kan man säga att ekonomiavdelningen lätt skulle kunna säga "Vi är inte bättre i mattematik än en femteklassare". Fast inte officiellt så klart!