onsdag 2 februari 2011

Att förmedla nyheter


Konstitutionen. Val senare. Bl a bl a. Har vi hört det förut?


Mubarak sitter men ska inte ställa upp i nästa val. Grandiost! USA och FN låter som om de inte fattar något av det som händer eller kanske viktigare, enbart kan uttrycka fromma önskningar om att det inte ska bli värre.

En tung rök av blandad av molotovcocktails, eldsvådor och tårgas ligger över centrala Kairo.

I eftermiddags tänkte jag städa men blev sittande framför Aljazeeras live bevakning av händelserna i Egypten.

När jag fyra timmar senare lyssnade på SVT:s nyheter och hörde SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, en relativt färsk utrikeskorrespondent klev jag in i en annan värld.

En värld som får en att må illa.

Det var inte så att SVT:s korrespondent inte var där. Jodå, faktiskt och dessutom talar han arabiska.

Han fanns där i händelsernas centrum.

Ikväll kunde jag lyssna på BBC utmärka sammanfattning av dagens händelser. Men den kanal som gett oss direkta och välinformerade rapporter om vad som verkligen händer är Aljazeera.

I den här konflikten gäller det att ha huvudet kallt.

När SVT:s korre börjar surra med demonstranter om som har synpunkter på en Mubarakanhängare som Eid vill intervjua och som av allt att döma är en infiltratör och Mubarakanhängare gör SVT tett antal gigantiska kardinalfel.

Eid verkar totalt omedveten om det faktum att Mubaraks säkerhetstjänst har prånglat in sina säkerhetstjänstemän mitt på torget bland protestanterna som söker sig till utländsk media ungefär som råttor till en måltid.

Om man ska tolka Eids insats positivt så är han en oerfaren reporter som gör en jätteblunder i sitt livs reportage. Om man ska vara elak så borde han frågat sig ifall hans palestinska bakgrund ligger honom i fatet, åkt hem och undvikit att totalt blamera sig personligt och framför allt professionellt.

Istället för att göra ett reportage börjar han undervisa protestanterna om att andra kan ha andra åsikter. Att de andra åsikterna högst troligt kommer från Mubaraks polisspioner verkar inte bekymra honom.

Detta är vad SVT lyckas förmedla.

Andra åsikter på protestanternas torg i Kario finns säkert men det är ett etablerat faktum från alla rapporter från media som betraktas som initierade som BBC och Aljazeera att Mubarak skickat in infiltratörer, polisspioner och rena säkerhetsmobbart beväpnade med tårgas, stenar och vapen för att skapa en konfrontation. Vilket man också lyckades med.

En död och troligen många fler och 611 skadade.

Att de fredliga demonstranterna blivit provocerade och tvingats försvara sig har helt passerat Eids medvetande eller uppfattningsförmåga.

Eids slutkläm blir till sist ett veritabelt lågvattenmärke för svensk utrikesbevakning under lång tid.

”Ingen tror att Mubarak ligger bakom detta”. Alltså dagens flagranta provokation. Eller hur? När inte jobbets förutsättningar passade så driver man privata åsikter.

Under hela dagen och kvällen har regelrätta gatustrider mellan protesterande egyptier och Mubaraks hejdukar svallat på Kairos gator och den plats där Eid satts att bevaka.

Det här är en klassisk uppvisning hur en dödsdömd tyrann söker hålla sig kvar vid makten.

Jag trodde att Bo-Inge Andersson var det sämsta vi hade att erbjuda på SVT sedan han nu under flera dagar i princip sagt att vi vet ingenting men att höra en potensiell efterträdare göra bort sig så radikalt i en av detta århundrades hittills viktigaste utrikeshändelser får en bara att skaka på huvudet.

Var finns analysen, perspektivet och kunskaperna?

Men allvarligare. Hur kunde SVT sända Eids bottennapp?

Var det verkligen ingen som trodde att Mubarak låg bakom det vi sig idag?

För mig är det glasklart.

Dagens händelser är en noga planerad provokation för att skrämma de miljoner som med fredliga medlen demonstrerade under helgen och återta makten på den symboliska platsen för denna protest.

Titta noga på vilka som hade poliser i sina led, vilka som bussade in till torget och vem som bussade dem. Titta på vilka som hade tårgaspatroner, provocerade först och vilka som försvarade sig.

Vilka stod på taken intill torget och kastade bensinbomber, stenar, paraboler och annat på demonstranterna?

Egyptierna och mellanöstern behöver inte korrupta politker som Mubarak. De behöver stöd och et demoratisk styre för att ge folket jobb och levebröd.

Sverige behöver inte utrikeskorrespondenter som inte kan hantera en situation som den vi sett idag.

Det egyptiska folket har inte fått ge uttryck för sina åsikter under trettio år under Mubaraks vanstyre.

Mubaraks skurkregim har idag visat sitt rätta ansikte och speciellt hur han själv tänker hantera det folkliga missnöje mot hans eget politiska misslyckade.

Om jag inte var säker på att Mubarak måste gå före höstens val innan så blev jag det idag.

Han är en klassisk maktfullkomlig mellanösternskitstövel.

Han får vara glad om man inte hänger honom i en lyktstolpe. Inte bara glad utan tacksam.

Jag noterade att han talade om sig själv i tredje person i gårdagens tevetal. Det brukar vara ett kliniskt tecken på meglomania.

Jo, en sak till. Hosni Mubarak är militär överbefälhavare.

2 kommentarer:

Jonathan sa...

Hej Stefan,

Jag som trodde vi fick en fullständig beskrivning av vad som händer i världen:)

Har du hittat något om vilka som ligger bakom de ursprungliga demonstrationerna?

Inga anknytningar till flotillafolket?

Hur som helst går Egyptierna säkerligen en blomstrande ekonomi i demokrati till mötes...njet.

Vänliga hälsningar

Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Hej Jonathan!

Hm. Not quiet! Kamrat Eid verkar hursomhelst ha modifierat sin skarpa analys. Han gjorde som kungen.Gardells ylande är väl hittills det enda vi hört från Flotillafolket. Inget segel har ännu siktats på Nilen.

Å andra sidan var turkiet blixtsnabba med att stödja torgfolket. Erdogan kan ha planer på var ett framtida Kalifat ska ligga.

Egyptieras ekonomiska framtidsutsikter är beroende av den framtida demokratiska utvecklingen men det finns ignet som tyder på att ett land lett av en relgiös grupp skulle gynna de breda massorna i någon större utsträckning(se Iran). Men chansen finns här just nu. Men då gäller det att protestanterna utvecklar sin politiska plattform något.

Muslim Brotherhood tillsammans med Suleiman och militären är nog inte riktigt vad Egypten behöver.

Egypten behöver en radikal politisk reform som sätter stopp för typer som vill driva feodala kungadömmen likt Mubarak.

Ha det!