Det blir bättre och bättre.
I nya pappersnumret av Travronden skriver tidningen att nya namn är utpekade i fallet som rör ifall det i Åke Svanstedts träningsrörelse av travhästar använts så kallade grisfösare i träningen.
I veckan hakade Aftonbladets nätupplaga Trav 365 på en artikel i Skaraborgs Läns Tidning och det gjorde Travronden m fl också som jag tidigare nämnt.
Nu tuggar Travronden om dess fem namn ännu en gång men och passar i vanlig ordning på att gömma sig bakom Skaraborgs Läns Tidning. Det är en juridisk fråga.
På så sätt kan man upprepa att Åke Svanstedt är bland de fem som skulle ha använt grisfösare. Personligen. Utan bevis.
Sedan kryddar man med nya namn som STC skulle ha tillfört när de efter fyra år eller en styv månad beroende på hur man ser saken äntligen masat sig till att delge förundersökningen vad de kommit fram till.
Man ska då känna till att det som påståtts skett hos Åke Svanstedt skulle ha hänt för fyra år sedan.
Långt efter den händelsen som ledde till en inspektion där man inte fann något att anmärka på hos Svanstedt kontaktade Jordbruksverket STC eftersom verket fått in en anonym anmälan i samma ärende. Då sa STC till verket att man redan undersökt saken. Vad som hänt sedan är att STC stängt av Åke Svanstedt som kusk i fem dagar efter två teveprogram i TV4 i december 2008 där olika f d anställda påstått än det ena och än det andra medan Åke hävdat att han inte använt grisfösare. Men STC jumlar på och öppnar sin beramade Nita-Åke-tipstelefon över julhelgen samt går ut och ventilerar sina tillkortakommanden om en läcka som enligt STC dock inte var den STC-jurist som deltog i inspektionen för fyra år sedan och samtidigt delägde häst hos Svanstedt. Skadekontroll kallas det. Vad som exakt gjort att det tagit STC en hel månad… ja, eller fyra år beroende hur man ser det, vet ingen. Kom det in så många tips när säkerhetschefen på STC svarade i tipstelefonen att det tog en hel månad att skriv ut dem. Det betvivlar jag. Så varför har då travets egen branschorganisation STC valt att inte lämna uppgifter till utredningen som de rimligen haft sedan långt tid tillbaka?
Ulf Hörnberg, STC:s generalsekreterare har varit ute offentligt och sagt att polisen prioriterar fallet. Så varför lämnade inte STC över sina uppgifter skyndsamt till polisen i Skövde utan låg på dem i en månad. Insåg de inte att detta bara fördröjt utredningen. Hur kan polisen prioritera något som man inte har underlag för att utreda fullt ut.
Både Hörnberg och alla andra svenskar vet att svensk polis idag är långt ifrån 40-talets pilsnerfilmer där en fet polismästare sitter och rullar tummarna i väntan på att det ska ”komma in” något intressant brott.
Idag har en polismyndighet och för den delen åklagarmyndighet hundratals och i vissa distrikt tiotusentals ouppklarade brott att hantera parallellt.
Det är ingen nyhet. Redan 1992 blev jag mordhotad på min telefonsvarare efter en utlandsresa.
Eftersom jag hade speciella skäl att tro att hotet var allvarligt menat tog jag bandet och knatade gjorde en anmälan hos Solnapolisen. Detta var en fredag på fredagen. På måndagen hade de avskrivit ärendet och bandet såg jag aldrig mer. Det är så det fungerar.
Det är också vad Skövde polisen på ett snyggt sätt försöker förklara.
Travronden nr 10 fredagen den 30 januari 2009:
”Vi har andra allvarliga mål där folk sitter frihetsberövade, och även om Svanstedt är prioriterad på sitt sätt, kan jag inte avgöra hur vi ligger till när det gäller tidsaspekten, säger Ulf Kullander till Travronden”
Att en branschorganisation, för det är väl vad STC är, ska sinka en redan ansträngd polisiär förundersökning i en månads tid genom att inte lämna över uppgifter skyndsamt är anmärkningsvärt.
Det är möjligt att några på STC har något emot Svanstedt. Svanstedt verkar ju inte heller vara direkt imponerad av sin organisation så kärleken kanske är ömsesidig.
Men när polisen nu säger att det kommer upp nya namn från STC:s undersökning så undrar man hur länge dessa uppgifter funnits hos STC. Fick de dessa namn dagen före STC hade ett möte med Skövde polisen torsdagen den 22 januari alltså den 21 januari. Det betvivlar jag starkt.
”Det kom fram ett par nya namn som vi inte arbetat med tidigare”, säger Ulf Kullander vid Skövdepolisen till Travronden idag.
Eller hur? Ett par namn är mer än ett namn och tidigare fanns fem namn nämnda varav ett var Svanstedts eget. Det blir fyra plus två. Sex personer plus Svanstedt skulle alltså ha sysslat med detta på Bjertorp regelbundet utan att hästägare och annan personal anmält det.
Det låter mer än otroligt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar