måndag 10 maj 2010
Blir det bättre nu då?
EU ett bräckligt bygge med höga ambitioner
Ett 7000 miljarder stort grispaket.
Smaka på det. P(Portugal)I(Irland)I(Italy)G(Grekland)S(Spanien)-länderna ska räddas.
Stopp på vargflocksjakten, säger Anders Borg.
Men frågan är väl om det inte är själva EU som man räddar från… ja, det är just det. Vad räddar vi dessa länder ifrån.
Vem är vargflocken och hur blev det så här.
Det är ett par saker som jag inte riktigt förstår. Grekland gick med i EU 1981. Det är 29 år sedan. Det är elva år sedan Euron infördes.
På något sätt undrar man om EU verkligen skapat något utan en gigantisk byråkrati.
Hur kan ett stort antal länder tillåtas äventyra EU projektet genom att strunta i de regler som satts upp. Vad sysslar alla dessa byråkrater med. Varför upptäckte man inte det som höll på att hända och vidtog åtgärder. Vad gjorde den europiska centralbanken ECB. Är det inte just sådant här som de har betalt för att övervaka.
Vargflocken är väl finansmarknadernas attacker på svaga länder. För två år sedan hade vi den värsta krisen sedan 30-talet i världsekonomin. Vad lärde vi oss av det.
Ingenting, som det verkar.
Då skulle länderna, d v s medborgarna rycka in och rädda det finansiella systemet när det finansiella systemet själv misslyckats.
Nu sker samma sak. Ett antal länder har bluffat, övertrasserat och skuggat. Kissat i brallorna helt enkelt och nu ska resten dela på jobbet att sanera deras ekonomier.
7000 miljarder. En nätt summa. Vad kunde den ha använts till istället? Det får vi inget svar på.
Alla visste att Grekland hade problem men ingen gjorde något åt saken. Vem minns inte det EU stödet till tobaksodling i Grekland.
På något sätt verkar den moderna ekonomiska politiken i världen gå ut på att roffa åt sig så mycket som möjligt(vargflocken) och sedan betalar de som skött sig(dumma svenskar m fl) notan.
Nu vet vi vad som gäller. Man kan inte låta finansmarknaden gå omkull. Man kan inte låta banker gå omkull. Man kan inte låta länder gå omkull.
Frågan är vad vitsen då är att hålla sig till spelreglerna.
Om inte det senaste tricket leder till avgångar och utrensningar i EU byråkratin med början i ECB där Jean-Claude Trichet själv borde fatta att hans tid är över.
Plötsligt är ingen ansvarig.
Eller ska man bara sitta och vänta på när någon rycker upp en ny kanin ur hatten.
För just nu är det väl inget som säger att det här inte kan hända igen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
36 kommentarer:
Hej Stefan,
Ja vad kan man säga? Konstigt att de tog i med en så stor summa. Undrar vad de ska göra med pengarna som blir över;).
Har varit utanför cybervärlden ett par dagar, men ser att du fått fram mycket intessant. Kul med vinsten, hoppas den blir grunden för dundervinsten om ett par veckor.
Men vadå bara 4% neandertalare? Vad ska jag nu ge för ursäkt till min fru?
Blir lite konfunderad när jag läser att du tycker att det problem Cameron/Blond pekar på är intressant, och har ett bibelord om att världen är full av fegisar. samtidigt som följande dyker upp:
-kapitalismen innebär att alla inte kan ha ett bra liv.
-svälter ihjäl på gatorna.
-vassa armbågar.
-om det går för långt blir det cynism.
-Den vanlige mannen kan inte tolka all imformation.
-ingen tar sig tid att diskutera vart vi är på väg.
-fattiga barn i sverige.
Hade du bara lagt till "de ensamstående mammorna" och "alla till höger är rasister" samt "vården, skolan, omsorgen", hade du kunnat ge ett perfekt skrämseltal mot förändring.
När man dessutom får Thåström som lök på laxen...snacka om missledd person, och bortkastad talang.
Var står du själv i frågan om en stats idealstorlek? Och om det kanske kan vara tid att satsa på en större förändring, eller kan vi åstadkomma något med finjusteringar?
Jag gillar Ulf. Dileva har gjort mycket bra, och är ett utmärkt exempel på en person som kommer med nyttig input från en annan kultur till vår kalla nord. Men så blev han också bemött med snöbollskastande raggare på den första konsert jag såg med honom, under den utmärkta "vem ska man tro på"turnén.
Tror dock inte som Ulf att politiker kan bekämpas med sanningen. De är profftyckare som inte ens tror på vad de själva säger, och kan skaffa ett argument för vad fan som helst.
Och din förhoppning Stefan om att vissa ska ta sitt ansvar och hoppa av tror jag du kan glömma. Titta bara på USA där en av de sista cheferna för Fannie May tjänade 90 miljoner USD under fem år, varav 52 miljoner i bonus!. Fanns inga ansvariga bland de som givit honom villkåren. Och de som var tillsatta att övervaka cirkusen, och som ett halvår innan smällen satt och sa att allt var lugnt med Fannie och Freddie. Sitter nu i valutareserven eller är rådgivare i regeringen. Så mycket ansvar fanns det där, och jag tror inte europa blir annorlunda.
Makt korrumperar och ger många vänner.
Men om vi diskuterar "vargflocken" istället blir det ju lättare att förstå för lammen;).
Var det inte Thåström som sjöng " var är vargen?"
Vänliga hälsningar
Jonathan
Stefan och Jonathan: Vargflocks metaforen från Borg visar att han är en äkta jägare, den är dålig. En vargflock tar sitt byte för att överleva inte berika sig. Jag vill likna det som pågår med det som pågick när Stefan och jag var unga fast då kallades dom vid sitt rätta namn, skojare. Pyramidspel var namnet, det var hårda straff för dom som drev dessa, flera års fängelse. I dag finns dom överallt på närmsta bankkontor sitter det klasar av dom, tänk hur attityder förändras.
Hej alla!
Minns att jag stötte på en grekisk gästarbetare en gång på ett jobb.
Han tyckte att vi svenskar var så lurade som så pliktroget och punktligt arbetande gav våra liv åt jobbet för att betala så mycket i skatt,det är mycket bättre i Grekland!
Hmmrja kanske det sa jag och började drömma om att en vacker dag bosätta mig i Grekland eller annat medelhavsland med softare livstil..
Vad faan ska jag drömma om nu..!?
Pension vid 70? är det det som väntar..?ibland undrar jag om inte a-lagarna på parkbänken har bättre livskvalite än en annan som stressar och arbetar ihjäl sig med bror duktig komplex!
Till Jonathan: Hej! Tack för intressanta synpunkter. Ja, vi behöver förändring. Det är alltid något nytt på gång. När jag växte upp var det rock & revolution. Sen blev det finanskillar, IT och nu är det grönt är skönt, jag och mina intressen, genus och PK i största allmänhet. Det kommer alltid något nytt.
Det enda vi vet med säkerhet är att de irländska plattläggarna kommer varje år.
En stats idealstorlek?
Svår fråga. Kina verkar för stort. Utopisterna, varför de nu kallades så, var inne på mindre enheter, typ en by. Det har ju återupplivats med speciella pengar i vissa byar fr a i GB.
Jag vet inte. Men man kunde ju prova med lite olika storlekar. 1000 personer som ett slags bronto Big Brother eller Truman Show. Det kommer säkert inom kort på en bio i vår närhet Bärtan Karlsson i någon väsentlig roll eller varför inte Peter Settman.
Igår ville Fannie och den andra ha lit emer deg. Fannie ville ha 70 miljarder och den andra en liknande summa. För första kvartalets underskott alltså.
Sen har vi ju tre kvartal till.
Vet inte om det var Thåström men Orup sjöng: Jag blir hellre jagad av vargar och den verkar ha gått hem hos våra folkvalda...
Till Ulf: Hej! Kloka ord. Tror att Borg menade den brutala hanteringen. Men nu verkar han oroa sig för GB så man vet inte var det slutar.
Pyramidspel, apselut!
Eller löjliga familjerna där man skickar runt Svarte Petter.
Jag fick frågan igår om jag tror att människan är ond eller god. Jag funderar fortfarande. Mitt stora problem är att jag försöker finns något gott i människan.
Till ML: Hej! Visst är det brutalt. Just när man har ställt upp pjäserna så kommer det en jordbävning.
Faktum är att man inte vet ett skit om de där grekiska pensionerna. Jag undrade länge i Irak hur folk överlevde på typ 200 USD per månad och en säck med ungar.
Så jag vände mig till en som borde veta.
-Men dom lever, eller hur, sa han.
Det stämde ju.
I Sverige kostar ett barn 1 miljon från 0-18.
Under 18 års tid tjänar irakier totalt 300 000 och har i snitt 5-6 ungar igång.
Det finns saker vi inte känner till om grekerna och då menar jag inte de gamla grekerna.
Köpte ett svartsalktat lamm förra året för 30 kronor kilot. Kan det var sådana komponenter inblandade. På Konsum där jag inte handlar längre brukar de ta 2-300 kronor kilot.
Många frågor och så få svar.
Läste att Europeiska Centralbanken(ECB) måste köpa statsobligationer av banker. Trevligt att man kan glädja personer som Falkengren & Co. Antar att de inte förmedlar obligationer gratis.
Tycker att det börjar luta mer åt den gamla sjörövartiden där de främsta sjörövarna blev adlade.
Proggare var framsynta men dåliga på att beskriva samtiden. Det som sjöngs av en proggare 1970 är nu tillslut olyckligtvis en sann verklighetsbeskrivning. Spela detta klipp och dröm er tillbaka till en bättre tid. Blå Tåget "Staten och Kapitalet sitter i samma båt" http://www.youtube.com/watch?v=pJNelBVEEb0
Ulf,
Proggarna är ju vid makten nu och har fått vad de frågade efter. En nästan total kontroll av medborgaren. Att de anklagar de delar de inte har kontroll över för sina uppenbara misslyckanden är bara mänskligt. Kommer de att ställa om rodret på piratbåten, blir det sannolikt bara ännu mer åt fel håll.
Stefan, tack för att du tar dig tid. Alltid intressant.
Nytänkare och trender har ju alltid funnits som du säger. Men har det inte de senaste årtionden varit lite sandlådemodernism, där man man kunnat vara vad som helst medan den riktiga världen sponsrat och accepterat? När den riktiga notan ska börja betalas kommer nog en förändring.
Men tänk om Fannie och Freddie inte haft dessa fenomenala chefer innan crashen. Då kanske de hade behövt 80 miljarder detta kvartal;).
Ond eller god? Fick själv mycket intryck från Pink Floyd i min ungdom, och där var det ju ingen tvekan om att vi alla är onda. Numera har det visat sig att detta inte var sant. är vi inte både onda och goda, och utvecklar olika sidor beroende på vår omgivning?
Jag har fått för mig det går att skapa ett samhälle där individens godhet blir avgörande för dess framgång.
Tyvärr tror jag bara det kan fungera med stort personligt ekonomiskt inflytande över sin situation. Och det är inget som kan tillåtas i vår socialdemokratiska värld. Eller som kanske till och med är omöjligt då vi redan belånat vår framtid. (Vem har pensionspengarna vi sparat ihop t.ex.?)
Blandade ihop språken lite. Frågan om statens storlek är visserligen intressant. Men vad jag var ute efter var mer den gemensamma sektorns storlek. Om vi kan komma överens om att vi nu har ca 70% kontroll av ekonomin (vilket sammanträffande, ungefär som vårt totala skattetryck) av regeringen. Hur stor procentuell kontroll ska regeringen ha i ett Stefan Hagbergskt idealsamhälle?
För det känns väl inte schysst att behöva begå ett brott och köpa svart kött när magen kurrar? Bara det är ett tecken på att något är helt åt h...
Vänliga hälsningar till alla
Jonathan
Ja hyckleriet från dom gamla proggarna, efter att ha skapat det som dom var mest hatiska mot (men som var i sin linda då) ett polis och övervakningssamhälle är ju dystert. Och här kanske vi har svaret...människan ÄR ond..säg att jag har fel!
Det var ulf som skrev det ovan.
God Morgon Ulf,
Varför så mycket utanförskap? Frågan om ondska ligger hos dig själv. Är du ond?
Proggarna gör nog samma misstag som många gamla ledare. När deras idéer inte funkar drar man slutsatsen att det är fel på människorna, inte idéerna.
Dagens lättnadssuck för dig och Stefan blir att Obama som själv ligger på ett budgetunderskott på ett tusen miljarder USD per år de närmaste åren (1,5 i år), har sagt till Zapatero att han måste sköta spaniens ekonomi bättre så att de inte behöver ta pengar från den nya fonden.
vänliga hälsningar
Jonathan
Folknykterhetens dag i dag, eftersom vi inte har nån, så är det väl OK att knappt någon vet om det. Jonathan: Som fritänkare verkar man alltid ha ett utanförskap, sanningssägare demoniseras och påstås komma från helvetet mer eller mindre. Men det stör mig inte, känslan att kunna säga vad man vill, uppväger att man blir en solitär. Kontinuitet och rövslikande har aldrig lockat mig. Onskan släpar man med sig som en kvarnsten runt halsen, tänk om vi förstod att pengar o makt alltid korumperar, tänk om vi hade journalister som var objektiva (ursäkta Stefan) det skulle vara en bra start på det goda samhället.
Jag kände Jan Freese, än äkta sanningsägare, han var generaldirektör för Datainspektionen 76-86, Post o Telestyrelsen 92-97, skrev världens första datalag 1973, dog 2007. Jag satt ett par ggr och talade med honom om just detta med sanningssägande, han blev ju obekväm när han inte infogade sig i maktens hyckleri, men lyckades prångla ut sina sanningar på ett sätt som gjorde att han själv faktiskt kunnde säga upp sig när det började kärva, det normala för en sanningsägande Generaldirektör är att dom snabbt byts ut, ett färskt ex är väl Enander på Skogsstyrelsen som sa att skogsavverningarna inte var hållbara, och att stöta sig med kapitalet är tabu, bort!! Så sent som 2006 sa Freese om regeringens dåliga intresse för IT frågor "Dom är som Columbus, han seglade ut från Palos utan att veta var han var på väg, och kom tillbaka utan att veta var han varit" elegant uttryckt tycker jag.
Jonathan - Du är lite orättvis mot proggarna. Dom hade ingen chans när Timbro körde på.
Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle där man försöker pressa bort dom rester som finns av det socialdemokratiska samhället som slutade i mitten på 80-talet.
Hej Ulf,
Tycker du har helt rätt i nästan allt du skrev. Synen på oliktänkare är verkligen intressant särskilt när man blandar in pressen. Demokrati? knappast.
Just människans brister är det främsta argumentet för att man inte ska ge enskilda personer stor makt, vilket också bevisats gång efter annan genom historien.
Tror man dessutom att människan är ond är det ett ännu starkare argument att man inte ska ha en stor statsapparat som ju alltid slutar med mycket makt på ett fåtal händer.
Kul att du hade en bra kontakt med Freese. Är lite avundsjuk. Vad som oroar med liknelsen är att efter Columbus skickades Cortez ut...
Ray,
Kul med nya personer i diskusionen. Men vad menar du egentligen? Resterna av ett socialdemokratiskt samhälle? Är du medveten om att vi har världens största skattetryck tillsammans med Danmark? Och att vi har den största gemensamma sektorn i den utvecklade världen?
Var vänlig och utveckla.
Lite av vad Stefan, Ulf och jag tycker kan du läsa i kommentarerna till, och i bloggarna "Vad hände" och "En blond för Cameron".
Vänliga hälsningar
Jonathan
Jonathan- Att ha världens största skattetryck har ingen betydelse om man klarar av att ge medborgarna det dom vill ha. Till exempel bra sjukvård och bra skola.
Ädelreformen inom vården och privatiseringar inom skolan är två saker som dränerat samhället på både resurser och kvalite.
Ray, Vad du skriver kan ju var och en ha sin åsikt om. Men det var inte detta du uttryckte i ditt första inlägg, och är inte heller vad vi debatterat tidigare.
Du skrev att det bara finns rester kvar av socialdemokratin. Hur kan då den gemensamma sektorn vara så stor fortfarande?
Om du läser de tidigare inläggen ser du att vi är ganska överens om att det mesta som statsapparaten har haft hand om har blivit sämre de sista 40 åren. Kan det verkligen vara kapitalismens fel?
Tror du saker och ting blir bättre om vi sväller statsapparaten ännu mer? Och hur gör vi i så fall för att inte hamna i Greklands sits?
Vänliga hälsningar
Jonathan
Jonathan - Om vi säger så här: Det socialdemokratiska samhället finns kvar som ett skal medans personerna i skalet inte agerar enligt socialdemokratiska normer.
Sen är inte kapitalismen fel. Det behövs diversifierade motiveringsmetoder så att personer som drivs av humanistiska eller ekonomiska eller ärofyllda motiv kan utvecklas.
Ray,
Någon gång måste man kalla ett misslyckande för just vad det är: ett misslyckande. Annars kan vi aldrig utvecklas och förändras.
Du skulle blivit travtränare, bortförklaringarnas mästare. Någon kanske behöver en hjälpande mun på konsultbasis?
Nä nu svänger jag ihop en tzatziki och går och lägger mig. Mycket jobb med huset innan travet drar igång imorgon.
Vänliga hälsningar
Jonathan
Jonathan: varning detta blir lite skrytsamt, om du blev avis på min bekantskap med Freese. När vi nu talar om tänkare som jag känner måste jag berätta om Gunnar Adler-Karlsson som också är en vän, han är egentligen mer vän med min son som nu är 19 år och studerar i Lund. De håller kontakt sen 4-5 år och han bjöd upp sig till oss här i Bergslagsskogarna för ett par år sen, GAK bor på Capri där han har sitt institut för samhällsfilosofi. Han höll helt gratis en föreläsning på skolan. När han på kvällen berättade varför han kom upp, så blev jag verkligen en stolt fader. Han berättade "du har en mycket intelligent son, men se till att han börjar träna, en hjärna fungerar sämre om du inte är vältränad. Jag kom upp för att uppmuntra din son, vi måste ta hand om våra begåvningar" det visade sig att min son brevväxlat ett par år med GAK. Då hade jag iofs "hjärntvättat" honom vid köksbordet under några år, berättat om GAKs tankar om medborgarlön mm. Och hur var hans bedömning av min sons intelligens, tror du? Jo visst helt rätt, högsta betyg i alla 36 ämnen när han nåt år senare gick ut gymnasiet. Vi har ju talat onska, jag fick den senaste boken av GAK via min son för nån vecka sen, och döm av min förvåning, titeln "Onskans biologiska ursprung" jag återkommer när jag läst den, lite mer upplyst skulle jag tro. Vi hörs.
Jonathan - Lol, det var inget misslyckande. Det var ett samhälle där nästan alla kunde utvecklas.
Jag vet inte varför du kallar ett samhälle på tillbakagång för utveckling. Snart så är vi tillbaks på 60-talet på vissa områden.
Snarare är det så att när man har någonting bra så kan det bara gå åt ett håll. Vi blev för välmående och började tänka snett. Varför tror jag att du vet men det kommer du aldrig att erkänna.
Alla kulturer i världshistorien har haft sina toppar och vi får väl hoppas att det som händer nu är en övergående fas.
Ray: "Snart är vi tillbaka på 60-talet" vilken dröm, får vi behålla teknikutvecklingen en bättre kvinnosyn och slippa kärnvapenskräcken då. Skämt åsido tycker jag det ser dystert ut, i min mörkaste stund väntar jag på att Iran smäller av en atombomb i Paris, det är nog Harry Martinsson och hans Aniara som sitter kvar i ryggmärgen, han började skriva den samma år som jag föddes, så den har blivit en följeslagare genom hela mitt liv, Nobelpris gav den också. Den pekar väl på en sak, ingen utveckling har skett på det emotionella planet för människan, och det är nog ett lite allvarligare problem än någonsin global uppvärmning och smältande isar kan bli. Läste lite Adler-Karlsson i går, han vänder upp o ner på mina uppfattningar, mycket irriterande men givetvis bra, det är ju så vi kan utvecklas. Om onska skriver han "När vi ser någon som "ond" vill vi straffa och till och med döda. Men om vi ser en egenskap i en medmänniska som en "biologisk tragedi" kan vi försöka samverka med honom eller henne för att bota och avskaffa detta beteende" Det låter mycket bra, det köper jag, men om det håller bomben borta vet jag inte.
Veckans speltips, jag ger er ett råd lämna in det här! Avd I 3,4,5,6,8 Avd II 8,9,10 Avd III 3 Avd IV 3,4,6,10 Avd V7,12,15 Avd VI 1,3 Avd VII 2 180:- i sista kan man lägga till efter kassa 3,9,5. Lycka till!
Gomorron vänner,
Hoppas helgen varit bra även om spelet var lite svårt.
Ray, tack för din syn på problemet. Verkar som vi ser väldigt annorlunda på saken.
Jag ser alla ser alla länder som socialdemokratiska som har en "blandekonomi" med stor gemensam sektor, och mer än 50% av befolkningen bidragsberoende eller jobbande i den gemensamma sektorn.
Det verkar som om alla sådana länder har stora problem med underskott och demokrati. Till och med USA som efter hundra års strävanden slutligen anslutit sig under socialdemokratisk flagg, budgeterar med 1 triljon USD i underskott per år de närmaste tio åren. Vissa av länderna driver mer vänsterpolitik än andra och hamnar i brantare utförsbacke t.ex. Grekland och Spanien, men även vissa stater i USA som t.ex Kalifornien.
Visst, man kan tycka att Sverige varit ett mönsterland. Men personligen tror jag att "storhetstiden" berodde mer på frånvaron av krig, än en brilljant politik.
Och nej, jag vet inte varför vi skulle börjat tänka snett vid ett speciellt tillfälle. Skulle vara kul om du kunde upplysa mig om när detta skedde, och vad dessa sneda tankar bestod av.
Var det inte helt enkelt så att vissa sossar fattade att vi var tvingade att strypa lite, annars skulle vi hamna på grekisk kurva?
Jag har inga bekymmer med att "erkänna" saker. Jag är inte bunden till något parti eller intressegrupp. Ge mig bara några bra argument.
Börja gärna med att ge några exempel på land som med schysst vänsterpolitik verkligen har gjort det bättre för sina medborgare. Jag kan bara tänka på Norge, men där har det ju sina speciella orsaker.
Den grundläggande frågan i denna blogg är om vi kan finslipa på socialdemokratin för att lösa problemen, eller krävs det totalt nytänkande?
Vänliga hälsningar
Jonathan
Jäkligt kul Ulf,
Du verkar känna många intressanta människor.
Nästan ironiskt att du ger detta exempel på godhet från Adler- Karlsson, när du lät så negativ angående ondskan.
Hans syn på ondskan verkar vara mer i linje med min. Hoppas hans bok kan hjälpa dig att få lite vikt av axlarna.
"Biologisk tragedi" låter ok. Men en intressant samhällsfråga här är hur vi ska straffa de de biologiska tragedierna så tidigt att de har chans att förbättra sig. Och sedan kan ge av sitt goda i samhället i stället. Tror du en "ondskans bailout" där man förlåter dåligt beteende skulle funka?
Ingenting av vad du skriver låter skrytsamt. Fortsätt skriva som du känner. Allt gott till din son!
Dagens lättnadssuck till dig och Stefan blir att greklands statsminister också börjat anklaga storbankerna för sitt lands ekonomiska kris.
Men syndabock går väl bra med mintsås och en flaska rött.
Vänliga hälsningar
Jonathan
Jonathan: "Finslipa på socialdemokratin" skrattade jag gott åt (jag har en skruvad humor) det är som att slipa på en genomrostade balk och sen tro att man löst problemet, förresten är nog inte Mona rätt kvinna för jobbet. Kan inte få ur mitt system att Unibet hade 1000 ggr på henne som partiledare för några år sen, samma odds som att Elvis lever, och nu är hon där. Politiker står inte högt i kurs hos mig, generellt kan man faktiskt säga att dom är korkade, okunniga, konflikträdda och lögnare. Se där ännu mera svartsyn men det är bara den realistiska sidan av mig som gör att jag kan ta mig ann problem från rätt utgångspunkt, den dag du litar på att politiker och andra maktmänniskor vill allas väl är du körd som tänkare. Den andra sidan är trevligare när det kommer till dom "vanliga" människorna så är mitt intresse betydligt större, jag samlar på bekantskaper särskilt äldre, som har så mycket visdom att delge oss som vill höra, tyvärr är det inte många som har tid att lyssna. Vi hörs.
Jonathan - Jag skulle nog inte få någon fritid över om jag skulle debattera "på riktigt" om den här frågan. Det är lite Pandoras Ask över det hela. Man kan även säga väderkvarnar om man tycker det.
Vi har definitivt olika syn på vad ett "socialdemokratiskt samhälle" är.
På ett ungefär handlar det om att du använder en teoretisk modell och jag pratar om en humanistisk grundsyn.
Saknas den humanistiska grundsynen kan inte ett socialdemokratiskt samhälle existera även om det ser ut som det i en teoretisk modell.
USA så har snarare en kristen liberal grund, definitivt inte en socialdemokratisk.
När det gäller underskottet. Varför blev det underskott? Är det demokraterna och Obamas fel?
Kanada kanske är svar på din fråga.
Ulf - Har ni, vid köksbordet, diskuterat dagens förhållande, politiskt och massmedialt, och jämfört det med 20-30 talet innan Hitler?
Ursäkta att jag bryter mig in,men i min rockbok så dyker namnet Ronnie James Dio ständigt upp.
En stor liten legend har gått ur tiden men odödlig är musiken!
Njut!
http://www.youtube.com/watch?v=CrHGELlFskA
Den här länken fungerar bättre
http://www.youtube.com/watch?v=VML0Ww23iu4
Gomorron Ray,
Ja vi ligger lite långt ifrån varandra. Hoppas i alla fall att den inskränkring du gjort med din fritid inte varit helt bortkastad. jag tycker inte det från min sida.
Väderkvarnar..tja, känner det inte så själv. Har inte ens några stora förhoppningar på att några viktiga förändringar kommer att ske förrän efter storkrisen.
Och även då är det ju inte säkert att saker går mot det bättre.
Var det inte den humanistiska grundsynen som Stalin ansåg fattades i sovjetunionen också? Eller var det något annat fel på människorna?
Mycket har ändrat sig i staterna, check it out.
Woodrow Wilson och Roosewelt är väl de som mest banat väg för ohållbara underskott, men även W Bush var bra på att spendera. Men ingen är som Obama, han lånar upp mer än alla de 43 före honom tillsammans. Penningvärdet spelar förstås in, men även omräknat är han en virtuos.
Jo Kanada är kanske ett lagom svar.
Tråkigt att även du måste dra in Hitler i normala diskusioner. Har du tänkt på att han var en socialist som utnyttjade en ekonomisk kris?
Det kommer att komma fler som honom efter nästa kris också. Och man kan vara helt säker på att även då kommer det att skrikas efter en stor statlig apparat. Kanske med ett nytt namn.
Ulf,
Delar din uppfattnng om politikerna. Men anser inte heller här att det är ondskan som ligger bakom. Man måste helt enkelt sälja sin själ för att som politiker komma in i systemet. Och när den försäljningen är gjord är det inte långt till de saker du nämner.
Så det politiska systemet kan och bör betraktas som ont. Förstår man det är det sedan inte så svårt att inse att den statliga apparaten måste hållas så liten som det bara går utan att glida över i anarki.
Sälj allt ni har investerat i euros, den är på dekis.
Ha en god dag
Jonathan
Det jag kan säga om Hitler är väl att han fick Sverige att framstå i bättre dager än vi var förtjänta av, jag menar då givetvis inte den ryggradslösa delen med tågtransfers till Norge osv. Nej det stora uppsvinget för oss var ju att när europa låg i ruiner. När vi inte hade ett skotthål i väggen, så fick vi ett enormt försprång som dessutom blev ännu större av att vi sålde materialet som europa byggdes upp med. Sen visade han väl vad onskan (eller ska vi kalla det den biologiska tragedin) kan göra oss människor till. Människans djuriska grundnatur måste vi lära oss att förstå om vi ska förstå makten. Romarna var på spåret men det har sedan glömts bort. "Sibi imperare maximum imperium est" "att härska över sig själv är den högsta formen av makt" Ha en bra dag Ray och Jonathan.
Jonathan & Ulf - Jag pratade om tiden innan Hitler. Det som gjorde det möjligt för en diktator att komma fram på det sätt han gjorde.
Finns det en bra skola och en massmedia som inser sitt ansvar är det svårt för liknande personer att utnyttja demokratiska system.
Massmedia som inte drar sig för att ljuga och politiker som inte har något fotfäste i verkligheten.
Jag vet inte varför ni pratar om ondska och politiker i samma mening. Det enda problem som finns idag är att det är en karriär att vara politiker. Man kan vara t ex advokat, som Tomas Bodström, och jobba som politiker samtidigt. Det är inte ondska men det påverkar det politiska arbetet. Man blir mer beroende av rådgivare och vilken syn rådgivarna har på verkligheten. Att vara riksdagspolitiker räknas väl som heltidsjobb och för att göra ett bra jobb kan inte den extra tid man har på dygnet gå åt till att sköta styrelsearbete eller andra arbeten. Den tiden behövs för att fördjupa sig i de frågor man ska besluta om.
Ondska tycker jag är ett starkt ord när det handlar om skygglappar. Eller anser ni att det är ondska om man inte aktivt agerar mot ondska....
Är det ondska som gör att vi inte skänker allt vi har till svältande barn?
Ett exempel på massmedias roll finns det en bra dokumentär som visar hur Mccain blev bortmanövrerad som republikanernas presidentrespresentant till förmån för Bush.
Jonathan - Så om Obama är tvungen att betala notan för Bush-administrationen så är det Obamas fel. Jag förstår inte logiken i det.....
Här bjuder jag på en tänkare, Hans Rosling. Att det finns så få som säger som det är! Hälsningar ulf.....http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2265443&BroadcastDate=&IsBlock=
Till Alla: Hej! Var på landet utan nät i helgen. Väldigt intressant diskussion bland kommentarerna ovan! Ska försöka återknyta till en del senare. Bara några små reflektioner:
Till Ulf: Hej! Staten och Kapitalet är en sällsynt bra låt från den tiden. Den beskriver hur staten och kapitalet samverkar för att ordna det på bästa sätt för kapitalet.
Det här var naturligtvis inte så som saken presenterades av borgerliga partier och inte heller av socialdemokratin.
Medan de borgerliga partierna krävde minskade statliga utgifter och sänkta skatter ansåg socialdemokratin att man genom reformer och statliga insatser räddade jobb, överbryggade lågkonjunkturer med AMS insatser et c.
Idag är det väl i stort sett bara skatterna man tjafsar om. Att det behövs arbetsmarknadsinsatser, utbildning och en rad olika åtgärder för att överbrygga olika lågkonjunkturer/kriser i ekonomin är alla överens om.
Idag finns också så kallade utgiftstak och en consensus över blockgränserna om att reformer ska finansieras, d v s inte betalas med underskott.
Så idag är det svårare än på 70-talet att se vad som egentligen skiljer de olika blocken åt. I praktiken skulle jag vilja säga att det är väldigt lite om man skalar bort en del ytligt krafs av propagandistisk karaktär.
Vad man inte lyckat lösa oavsett ifall det är rödgrönt eller alliansen är ett antal grundläggande frågor; full sysselsättning, ökade inkomst och förmögenhetsklyftor, sjukvårdsköer, en värdig äldrevård för alla.
Man kan såklart ha olika analyser varför det är så men varken en socialdemokratisk reformpolitik eller den nuvarande alliansens reformpolitik har gett några bestående trendmässiga förändringar.
Dessutom är vi idag beroende av vad som händer i vår omvärld och speciellt EU på ett helt annat sätt än för fyrtio år sedan.
Till Jonathan: Hej! Pink Floyd har en given plats i ett 70-talshjärta. Jag är som inte helt övertygad om människans förmåga till godhet.
Jag förstår hur du tänker. Att man ska ha kontroll över sitt eget liv. Men faktum är att det är rätt komplicerat att ständigt flytta sina pengar hit och dit i olika fonder och hälften försvinner i olika avgifter. Sedan ska du välja elbolag, telefonbolag , källsortera, bygga nätverk och dessutom leva eller om det nu är att leva att ständigt fatta olika beslut.
....forts:
Problemet är att alla dessa avregleringar, decentraliseringar och lokala beslut också gjort den enskilde ansvarig på ett sätt som skrupelfria marknadsförare utnyttjat rätt hänsynslöst. Varje dag ringer det olika försäljare och ska kränga in olika paket.
Avregleringen av elmarknaden. Blev det billigare el?
Du frågar om storleken på den offentliga sektorn. Jag struntar i om Care Tralala eller Landstinget driver sjukvården. Frågan är ifall jag får bättre eller sämre vård, utbildning, snöröjning etc. eller sämre.
Jag tycker inte man kan säga att privata företag alltid gör det bättre. Om en skola går med 10 miljoner i vinst att utdela till ägarna så undrar man vad man sparat på. Å andra sidan finns det många offentliga verksamheter som mått bra av att konkurrensutsättas eller rentav privatiseras.
Men när man serverar vitkål till pankakorna åt åldringarna så har man passerat gränsen oavsett ifall det är kommunalt eller privat.
Samhällsservice är till för att vi ska bli glada och må bra till en rimlig kostnad tycker jag.
När det gäller svart kött så hamnar ju inte pengarna någon annan stans än i fickorna på grossister och handlare.
Producenterna får ju den mindre delen. Nu får de lite mer och det stör inte mig.
Om jag kan köpa lamm för 30 spänn kilot så säljer väl bonden med förtjänst, alltså han får mindre än så för det kött som kostar 2-300 kronor på ICA eller Konsum.
Till Ulf: Jag tycker det är en öppet fråga om människan är ond eller god. Girigheten är i varje fall rätt utbredd.
Till Jonathan: USA har ett gigantiskt problem och jag tror att Obamas handlingutrymme är begränsat. Frågan om Irland, Portugal och några andra länder är mindre intressant än hur USA och GB ska hantera sina underskott eller ifall Kina börjar zagga och hala in sina fordringar.
Till Ulf: En skärpning av media skulle hjälpa. Tyvärr har skit en marknad. Läser inte folk skit så skrivs det inte. Freese var ingen dumskalle. Det kan jag skriva under på.
Till Ray: Hej! Det ni kallar ”proggare” är väl det jag kallar för 70-talsvänstern antar jag. Den vänster fick hjälp att ta död på sig själv och hjälpte sedan till med resten själv. Så länge det var en allmän antiimperialistisk rörelse som var emot Vietnamkriget funkade saker och ting men sedan skulle man lista ut hur det där fantastiska socialistiska samhället skulle se ut och hur vägen dit skulle gå och då råkade man dels i luven på varandra och dels fanns det rena provokatörer i de olika vänsterorganisationerna.
Timbro m fl hade visserligen en massa pengar för att driva olika frågor men deras budskap var ju inte nytt. Det innebar bara att kapitalet skulle få större frihet, staten skulle minska, skatterna ner, löntagarfonder avskaffas et c.
Vänsterns problem var att skapa en socialism som inte såg ut som i Sovjet eller Kina. Det klarade vi inte av.
Till Ulf: Adler-Karlsson var en av få tänkare inom den socialdemokratin. De flesta andra är idag förvaltare och strateger men knappast tänkare. Adler-Karlsson skrev för några år sedan också en bok med titeln ”Ondskans biologiska ursprung”. Den har jag inte läst men han är kanske något på spåren.
Till ML: Hej! Ronnie James Dio var precis som du säger. Musiken finns kvar! Vila i frid!
Till Ulf: Hej! Jag lyssade på inslaget. Intressant även om jag aldrig varit Malthusian sedan jag läste filosofi för trettiofem år sedan. Någon överbefolkning av jorden är det nog ingen risk för ifall alltsammans inte kollapsar av andra skäl för då kommer den gamla kanindriften igång igen;-)
Jag fattar inte att någon på allvar kan hävda att jorden kommer att överbefolkas.
All statistik visar på motsatsen.
Hej Stefan,
Skönt att du är tillbaka. Såg i din kommentar att du missat fokus bland mina inlägg. Det handlar inte så mycket om konkurens och priser, men mer om att styra marknaderna mot folket med egna val. Men som du säger kommer vi snart att få återkomma till dessa frågor. Hoppas att det inte blir under alltför tråkiga omständigheter. Det ser mörkt ut.
Bra att du tar upp befolkningsökningen och ger det problemet dess rätta ansikte. Bara ännu ett politiskt argument utan sanning.
Ulf,
Jag gillar romarcitatet! Vi skulle alla bli lite större om vi fick chansen att härska mer över oss själva.
Ray,
Jag kommer att avsluta denna diskussionen med att kritisera dig lite. Det betyder inte att funnit diskussionen ointressant. Och jag hoppas att vi kommer att kunna utbyta fler synpunkter bland Stefans bloggar i framtiden.
Anspelningarna på Hitler är billiga och en sådan person kan bara komma fram i en ekonomi i väldigt dåligt skick, där samhället och massmedia agerar därefter. Anspela på Stalin nästa gång så kommer du att märka att det känns ganska löjligt. Han var ju dessutom ännu ondare, eller får man säga det?
Sedan kritiserar du massmedia för att ljuga samtidigt som du förvränger vad jag sagt för att det ska passa in just en sådan massmedial lögn!
Denna lögn består i att Obama håller på att betala notan för Bushadministrationen.
Den största notan Obama har att handskas med är det titanicliknande projektet med Fannie May och Freddie Mac. Detta project röstades igenom av demokraterna utan att Bush eller någon annan kunde göra ett skit åt saken.
Men om man är en fiffig liten journalist kan man ju insinuera att krisen grundar sig i Irak och Afgankriget, och inte i ett katastrofalt socialt projekt. Och Bush var ju en minihitler...
Verkligheten är att Obama fyrdubblat Bush´s redan alldeles för höga budgetunderskott. Och han bränner just nu lika mycket pengar under en fjortonmånadersperios som hela Irak och Afgankrigen kostat sammanlagt sedan starten. Och det kommer han att fortsätta att göra i överskådlig framtid.
Jag råder dig att kolla upp Fannie och Freddie lite närmare. Kolla också politikerna Barnie Frank och Chris Dodds roller i cirkusen.
Efter detta kommer du att inse hur falsk pressen verkligen är, och hur mycket du blivit lurad.
Läs på, det är verkligen intressant och ger dessutom svar på varför många av våra egna projekt gått på grund. Och så hoppas jag som sagt att vi kan ta upp denna diskussion i en annan blogg i framtiden. Problematiken och de globala konsekvenserna kommer definitivt inte att försvinna.
Vänliga hälsningar
Jonathan
Jonathan - Du hänger upp dig på Hitler, gör inte det. Den mannen tillhör historien och ska kunna diskuteras som Nero, Stalin och alla andra diktatorer.
Jag är mest intresserad av det glättiga, lössläppta 20-talet med taskig journalistik.
Tyvärr har man inte tiden till att läsa och analysera allt som finns. Det började väl som en hjälp till dom som inte hade råd att skaffa hus själva sen kom nån på att man kunde höja huspriserna genom dessa lån...
Rätta mig gärna om jag har fel.
Skicka en kommentar