tisdag 6 april 2010
Krigets följder!
Filmen som rör en amerikansk helikopterenhet som sommaren 2007 sköt mot en grupp beväpnade män i Bagdad, varav de flesta dödades inklusive 2 reportrar knutna till Reuters samt där två barn skadade när några av de skadade/döda drogs in i en van där barnen befann sig har blivit en världsnyhet tre år efteråt då den militära videon cirka femton minuter lång, läckt från försvaret.
Svensk media har i vanlig ordning gjort ett stort nummer av vissa delar av videon och utelämnat helheten.
Om man anser att USA:s m fl insatser i Irak var fel och att USA per definition alltid begår övergrepp vad det landet än tar sig för så kan man nog se den här videon som ännu ett bevis på att ens sugrörsperspektiv varit rätt och riktigt redan från början och att detta är ännu ett bevis på tesen om USA som något slags fiende till demokrati, fred och rättvisa.
Det är också så filmen framställs i svensk media.
Frågeställningen på Newsmill är också ifall detta kan vara en PR-katastrof att jämställa med Abu Ghraib.
Det tror jag inte. Abu Ghraib var fel personer på fel plats.
Det man ser på filmen är USA som befinner sig i krig mot vad som högst troligt är misstänkta terrorister alternativt tungt beväpnade motståndare till en demokratiskt vald regering i Irak.
Jag kan inte se att amerikanerna avviker från några specifika regler för krig. Ett antal av männen har RPG(granatkastare) samt AK-47.
Att reportrarna dödas är förmodligen som oftast beroende på att de tagit för stora risker, var omärkta, befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle
Det finns inget som indikerar i filmen att reportrarna från Reuters skulle kunna gått att särskilja från de övriga.
De som befinner sig på marken ska knappast försvara sig mot ficktjuvar.
Att de använder en bil med barn i visar enbart vilket genuint förakt det så kallade motståndet hade mot civila och människoliv under denna tid.
Av den information man får i filmen ser det ut som om den amerikanska helikopterenheten inte gör några fel. Det är möjligt att det finns några regler om evakuering av sårade, stupade som man inte följer men det är omöjligt att veta vad som finns inuti bilen så jag tror inte man kan rikta något speciellt klander mot hur man löste situationen.
Om man nu inte tillhör den blötögda mediavänstern som tycker att man borde hävt sanktionerna mot Saddam 2003, lämnar tillbaka kurderna till honom och bedrivit business as usual.
I krig drabbas ibland civila och fel personer. En sak som avslutningsvis kan vara värt att påpeka är att amerikanerna filmar vad de gör. Det hade kanske varit på sin plats att svenskarna också börjar med tanke på diskussionerna kring svenskarnas död i Afghanistan.
Frågan som filmen reser blir i mina ögon ifall inhyrda irakiska journalister som de förolyckade, tvingas ta alltför stora risker i sin egen jakt på yrkesmässig framgång.
Det har blivit alltmer vanligt att stora mediabolag tillfälligtvis anställer reportrar och fotografer. Fördelarna är flera. Lägre löner, lokalkunskap, inga språkproblem, smälter in, kostar mindre ifall de förolyckas. Inte sällan samlar de ihop större delen av storyn som sedan redigeras och skrivs ihop av stjärnreportern som ritar dit sitt namn under texten och sedan står det mediabolagets namn under bilden som en lokalanställd tagit.
Den debatten är i så fall mera relevant än ett nytt försök att piska upp stämningen mot USA insatser i Irak.
Läs gärna debatten jag startat på Newsmill i frågan:
http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/06/krig-inget-annat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Hur många döda är OK för att USA skall få hämta hem sin agent Saddam, Stefan? Hur många kostar det att byta regim i Iran, Nord-Korea, Venezuela, Kuba etc. Någon miljon per land är det OK? Är detta din modell för spridandet av demokratin i världen så undrar jag hur många som är intresserade av den typen av demokrati. Om du vill räkna döda så är denna makabra sida platsen http://www.iraqbodycount.org/
Till Anonym: Hej! För det första så har jag inte hört talas om någon Kuba eller någon av de andra länderna du nämner. Men du har kanske bättre information än jag.
Någon miljon?
Var har du fått den siffran ifrån?
Jag antar att du tillhör den grupp som också tycker att USA gjorde fel som gick in i kriget WWII och Sverige rätt som hjälpte Tyskland att tillverka kanoner.
OM jag vill räkna döda så finns det en del fårgetecken runt den där länken du föreslår, vilket du kan ta del av här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_Body_Count_project
Att människor dör i krig är ingen nyhet.
Antar att du anser att Saddam borde fått sitta kvar eftersom han en gång var allierad med USA eller hur ska man tolka din inledning.
Grundfrågan, ifall det irakiska folket har mer eller mindre demokrati idag än för sju år sedan verkar du helt ointresserad av.
Slutsats: Demokrati är nog bra ifall det inte kostar något.
Till Anonym:Ursäkta, det kom bort lite: "Kuba invasion" ska det vara samt " nära förestående invasion av de andra länderna..."
Hej Stefan,
Javisst, är inte USA-hat något av det skönaste som finns? Det rättfärdigar att se förlåtande på regeringar som i Iran, Nord-Korea, Venezuela och Kuba där det verkligen dött miljoner under förtryck.
Att vi byggde kanoner åt tyskarna borde vara något som uppmuntrar eftertanke. Men varför nämns aldrig baltikum? Efter baltutlämningen hördes aldrig våra landsfäder Per Albin, Erlander, Palme eller Carlsson kritisera dessa okupationer, bland flera, under sovjetunionens blodiga fana. (ännu fler miljoner mördade där)
Tack USA för att ni stod upp och kämpade för balterna. Massor av liv har blivit räddade genom era handlingar.
Och till anonym: vad alla som du vill ha är inte demokrati, det är socialdemokrati.
Och rätten att glömma de riktiga mördarna .
Till Jonathan: Hej! Ja, vi har en fin historia. Vi sätta upp Neville Chamberlain som staty istället för någon av våra offensiva härskare. Det skulle bättre spegla det officiella Sveriges syn på oss själva och omvärlden.
Hur kommer du på så hemsk rubrik:
"Irakfilmen från 2007 är varken upprörande eller ovanlig. Den amerikanska helikopterenheten sköter sitt jobb som är att bekämpa väpnad motstånd från terrorister och fientliga stridande enheter." Det skriver utrikeskorrespondenten STEFAN HAGBERG som arbetat i Irak.
Skicka en kommentar