onsdag 24 februari 2010

Skilda Världar...Eller?




Jag kan inte hjälpa att jag är konservativ i vissa lägen.

Jag tror möjligen inte att Elisabeth Höglund är den smidigaste personen i världen. Hon är en tävlingsmänniska. Det är inte ens otroligt att den bräkande skånskan Gynning är bättre för det där programformatet. Tre halvslanka som ständigt blir överraskade över verklighetens mysterier. Som Tres Amigos ungefär. Höglund däremot blir nog inte förvånad som tex Gynning:

-Men, nä sajjjer du de!

Gynning absolut – Höglund nej!

Men är det inte just korkat upprörd man ska bli i dagens värld. Eller som i gårdagens värld: ”Hade jag inte en aaaaaaning om!”

Ändå skiljer det en ocean mellan Höglund och Gynning. Inte bara i år utan framför allt i erfarenhet och kunnande.

Fast olika kunnande. För det är inte så att Ryding, Gynning och den andra som jag glömt namnet på är okunniga. Det har helt enkelt andra kunskaper.

Ändå blir Höglund lite, att uppleva sådant som "jag" inte gjort innan "jag" dör. Det kan kännas lite konstruerat.

Men trots allt lägger jag mitt kort på att äldre människor behövs. Om de är bra. Men inte så att de ska stå där och peka finger och ständigt påminna Olga 23 att de inte bara kunde vara deras mor utan mormor. Sånt suger även om man som mest fladdrat med ögonfransarna.

Det är omöjligt för en 23 åring att minnas månlandningen, Kuba krisen och Pop 64. Det kan man inte komma ifrån. Eller känslan när Sandinisterna vann valet 1984 eller när vi spöade Kanada i hockey första gången!

Problemet med ungifieringen är tyvärr att det allt som oftast halkar av banan. En lärare skrev en lång drapa på Newsmill för några dagar sedan om mobiltelefoner. Jag förstår att hennes försök var välmenat. Hon ville avdramatisera det hela. Pojkar är Pojkar, Flickor är Flickor och Alla behöver Mobiltelefoner på Lektionerna. De använder telefonerna till så mycket nyttigt… också! Sånt som lärare inte förstår.
Dom får inte ha dem på vid prov. Ändå anar man att slaget är förlorat och därför känner hon sig lite splittrad den där läraren.

De fotograferar och hon hoppas att det inte är henne utan hennes grafer på tavlan. Men hon vet inte. Någon som hon trodde messade hade i själva verket antecknat vad hon sagt i ämnet osv. Speciellt nedanstående mening gjorde mig dock betänksam:

”I dag kan eleverna ha en helt verklig verksamhet pågående via chatt eller sms samtidigt som de faktiskt tar åtminstone delvis aktiv del i den pågående lektionen.”


”...delvis ta del av”. Nu är just de här eleverna gymnasieelever vilket läraren påpekade i sitt inlägg. Frivilligt. Snart ska de bättre gå vidare till KTH och ansvara för säkerheten på våra kärnkraftverk eller samordna flygtrafiken, aktiemarknaden, valutareserven. Sånt oroar.

Jag arbetade en höst som lärare medan jag höll på med ett IT-projekt. Det jag noterade är väl ungefär var den relativt unga läraren som skrev inlägget på Newsmill också fått lära sig.

Att elever idag är duktiga på IT. Tyvärr var de mest duktiga på att skapa nätverk och spela Starcraft m fl spel som var populära på den tiden. Så jag skaffade Starcraft och spelade mig igenom det. Kul spel. Bra för att utveckla strategiskt tänkande. Men rätt värdelöst för att ratta ett kärnkraftverk.

Vad skolan på den tiden absolut inte kunde lära ut var dock det som eleverna behövde. Nämligen att använda datorerna och internet till det som internet är bra på. På mina lektioner fick de lära sig att söka kunskap och att kritiskt värdera kunskap. Det är inte bara att sådda runt och tro att allt som står är sant oavsett ifall det finns i Wikipedia.

När eleverna går i sexan, sjuan, åttan så ska de fanimej veta hur man använder IT för att för att bli klokare. På gymnasiet som i det aktuella fallet på Newsmill ska de fördjupa sina kunskaper. Det gör man inte genom att chatta med polarna om vad som ska hända på fredag eller lördag.

Skolan skickar idag tydligen inte ut några enhetliga signaler. Det handlar inte om att retirera och söka någon slags halvtaskig vapenvila med twittrare och sådana som till äventyrs fått en mess från en annan elev som är med sin brorsa på sjukhuset istället för i lektionssalen. I skolan använder man bara mobiler och datorer för att lära sig sådant som skolan förmedlar oavsett ifall det rör sig om IT kunskap eller fysik.

Jag blir mörkrädd när en lärare framställer skolan som någon slags fotbollsmatch som handlar om att fånga elevernas intresse från chatten till lektionen.

Skolans uppgift är att ligga steget före och lära eleverna att använda ny teknik för att öka på sina kunskaper i de ämnen de ska studera för att inte bli arbetslösa längre fram. Blir de arbetslösa kan de chatta hela dagarna med sina arbetslösa polare. Men i skolan är uppgiften en helt annan.

Skugge med förnamnet Linda ha något slags omvänd pedagogik på samma Newsmill och delvis samma tema.

”De unga har internet och sociala medier i blodet och scannar bloggar/print/rörlig media i ljusets hastighet - samtidigt som de göra andra saker som att sms-a, msn-a, laddar upp nytt material på nätet. Det är hisnande hur snabbt de utför sina arbetsuppgifter - de är så otroligt multitaskande.

90-talisterna är beredda att kämpa och ser ingen gräns mellan jobb och fritid. 90-talister älskar att jobba är min erfarenhet.

60- och 70-talisterna är bekväma och bara ett fåtal kan använda sociala medier på ett tillfredsställande sätt.

90-talister är födda in i digitala världen, 60- och 70-talister är besökare.
Om fem år blir första kullen 00-or 15 år. Då kan man börja anställa dem.”


Ja, ja Skugge. Hon är på väg mot de fyrtio med ilfart, småbarnsmorsa och framsynt. Tycker hon själv.

Jag ska inte säga att hon är flängd i roten men inte långt ifrån. Tycker jag. Därmed inte sagt att hon är ointressant.

Skugge är snart fyrtio och saknar uppenbarligen perspektiv. Den lätt desperata läraren som ser sig halvt överflyglas av något hon bara halvt förstår och inte vågar sortera i fullt ut får stå i skamvrån i Skugges starkt förenklade verklighet.

Lärarinnan, som heter Anna Lindevall berättar hur en kille som gillade henne cyklade hem till henne när hon var i deras ålder. Hon gick ut gymnasiet 1994! Eleverna betraktade uppenbarligen berättelsen som ett intressant fornfynd. Idag messar man.

Det var som en annan värld. Men fråga några digitala kids vem Tim Berners – Lee är och de ser ut som ett glas saft.

Om man säger åt dem att han hittade på det där http:// och ångrade att det blev så långt så säger de kanske:

-Ja, och…

Min kompis är 60 plus och han vet helt säkert mer om sociala medier är vad hela Skugges bekantskapskrets av IT-kids gör tillsammans. Om man ber 90-talisterna hacka lite HTML kod så stirrar de skelögt på en och mumlar Dreamweaver. Det är sådana som fryser ihjäl i bilar när bensinen tar slut.

Utan sin lilla mobil eller platta blir de allt som oftast helt katatoniska och börjar gunga fram och tillbaka.

Sedan är de helt säkert som alla ungdomar i alla tider glada att jobba och har mycket energi.

Jag tycker visst man ska lyssna på ungdomar och ge dem jobb, chanser och ansvar. Mycket tidigare än idag.

Jag hade mitt första kontorsjobb när jag var fjorton. På den tiden hanterade man skrivmaskiner, telexapparater, kopiatorer, tippex, frankeringsapparater, telefonväxlar och spritstencilapparater. Konstigt nog fungerade samhället på den tiden också. På vintern var det snö och vägarna plogades och det blev ibland snökaos. Då åkte skyfflarna fram. Faktiskt fortare än idag om jag ska vara noga. Det var färre som messade varandra om hur mycket snö det var och fler som satte igång att skotta.

En tjej som jobbar för Carina ska hålla sitt första tal i morgon i Irak. Det handlar om samarbete. Jag hittade ett citat som passar och det gör det nog antingen man är 40-talist, 50-talist(som jag), 60-talist, 70-talist, 80-talist, 90-talist eller 00:a

“A hundred times every day I remind myself that my inner and outer life depend on the labors of other men, living and dead, and that I must exert myself in order to give in the same measure as I have received and am still receiving.”

Vem som sa det? En 70-talist vid namn Albert Einstein. Född 1879.

Ok, det kanske ska vara ”gender”-neutralt. Så lägg till ”women”. Annars tror jag 70-talisten Einstein har en del att lära messarna och framför allt ”pushing forty” Linda Skugge.

6 kommentarer:

Steve sa...

Underbar läsning i ett alarmerande ämne Stefan. Har två ungar i den livsfarliga åldern 10-12. "Livet är en strid, striden en kamp....".
Problemet uppstår ju precis som i Hasse&Tages "Elektricitetsvisan":
"Boys dom har spelat pop o gjort elektriska toner, när strömmen sen försvann bort, fick de gå och ta lektioner"!!
vad göra åt detta?
Ja inte som Skugge har resonerat i varje fall. fast å andra sidan, hon har väl alltid resonerat som så att allt är nån annans fel.

Stefan Hagberg sa...

Till Steve: Ha,den var bra! Tyvärr sitter det många svaga skolledare som bara vill ha så mycket skolpengar som möjligt till sin skola.
0-talet
Då blir de mjuka i kanten när det börjar dra runt ett lite håglöst gäng som hellre lyssnar på Mp4 eller messar polarna när de istället borde koncentrera sig på pluttifikationen. Man kan göra en massa med modern IT teknik men det måste vara skolan som sätter ramarna. Annars får det väl bli som våra vattenpistoler och ärtrör på 60-talet. MAn samlar in dom och sedan får man tillbaka dom till påsklovet.

Skugge är nog fångad i en mix av en analkande 40-årskris och någon slags jobbsök för sina telingar som väl är typ inte så gamla men växer snabbt.

Själv har jag slutat använda mobiltelefon, vilket är väldigt skönt men funderar på att köpa en Ipad när den dyker upp i sommar.

Det viktigaste ungar kan lära sig förutom baskunskaper är som jag ser det utan ungar att lära sig söka kunskap och värdera det de hittar kritiskt och så korrekt det nu går.

Med bra baskunskaper, bra teknik att söka vare sig det är i Biblioteket eller via nätet är guld värt.

"Faran är idag att "Katten Paste"(Cut and Paste)tar över verksamheten. Där har du en förklaring till Skugges beundran för multitaskarna.

Då ökar risken för det som man kallar "fort och fel".

Ungarna pekar på undersökningar som stödjer att musik vid inlärning fungerar för vissa, skriver Anna Lindevall:
"De är noga med att hänvisa till forskningsrapporter som visat att vissa arbetar med högre koncentration med musik på och jag säger att visst är det så, men ibland kan de klara att vara skärpta helt på egen hand. Ok, medger det motvilligt. De ska försöka, men låter mig förstå att jag är ansvarig för eventuella felsvar och dåliga formuleringar."

Jaha, det är ju roligt att gymnasieelever håller koll på undersökningsresultat. MEn har de läst undersökningarna och finns det andra undersökningar som petar på motsatsen och vilka är "vissa" samt hur vet de att just de tillhör gruppen "vissa"?

Det är inte lätt att vara förälder Steve. Antar att man gör så gott man kan. Vi måste våga säga nej till vissa saker. Det är också en kunskap!

Stefan Hagberg sa...

Till Steve: Hej igen! Kan inte undanhålla dig en gossip queens teoretiska utvikning för 20 miljoners projektet S(Svergies Smartaste Snackisar)där Amelia Adamo försöker gjuta teori i varför hennes nya tidning håller samma standard som... ja det är oklart men den konkurrerar i alla fall med Flashback vilket ju är ett mål i sig.

Undrar om historien när Larsson stod och kastade vedpinnar på huset platsar?

http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/25/bra-skvaller-l-ser-man-i-tidningar-och-inte-p-n-tet-1

Jenny sa...

Det där med cut & paste råkade en kompis till mig ut för. Hon har skrivit en artikelserie och den är publicerad på nätet. En dag fick hon ett mail från en tjej som undrade om hon kunde tänka sig att korrekturläsa en uppsats/artikel hon skrivit i samma ämne. Kompisen höll på att få dåndimpen när det visade sig att allt var hennes egna ord. Enda skillnaden var i vilken ordning de olika styckena presenterades. Och det fanns ingen källhänvisning eller något.

Kompisens svar var inte nådigt.

Mangan sa...

Visst, det är inte poppis att vara "gammal och klok" i 2000-talets Sverige, det är inte ens poppis med kunskaper, att tänka efter innan man snackar eller väljer vilken linje man ska driva. Media har infantiliserats sjukt mycket sen 90-talet, och eftersom så många deltar och tar efter betyder det att hgela samhället infantiliserats.: idag räknas personer och program/textformat som ger hög utdelning i ooooh! och aaaah! och NEEEEJJJ!! Jämför Tiotusenkronorsfrågan med Vem vill bli miljonär: både frågornas svårighetsgrad och den roll deltagarna har gentemot publiken är en helt annan. Halva oppoängen med Vem vill bli miljonär var att Nisse i Hökarängen skulle stimuleras att sitta i soffan och ropa, då och då "Nej ditt nöppede töppede, hur kan du missa DET?! Det svaret kan jag ju i sömnen! Fan, jag kunde vunnit 200.000!!"


Apropå mobiler: visst,de har absolut förändrat folks sätt att röra sig, agera i det offentliga rummet, föra sig. Man ser det varje dag: folk som uppträder som om nallen i handen blåst upp en halvgenomskinlig bubbla omkring dem. Pratar högt och påstridigt till sin polare i andra änden av stan, eller ställer sig mitt i vägen och snackar med hakan böjd mot mobilen och frånvarnade blick på ett ställe där alla boirde fattt att man inte kan stå på det sättet, framför toppen av rulltrappan, i entrén till en affär eller precis när de är på väg in i bussen (vilket naturligtvis sätter sig som en blodpropp i kön, eftersom allt de gör blir långsammare och de dessutom gärna står litet krumt och därmed blir svåra att komma förbi, eller att ens ge en vink om att de behöver "clean up their act" och släppa förbi dig). Sådana där pellejönsar borde skickas på ett års kurs i vanligt hyfs.

Stefan Hagberg sa...

Tilll Jenny: Hej! Hoppas allt är bra. Det droppar från taken och det lär väl bli vår i år också vad det lider.

Jag är ingen expert på hur man ska komma runt dokumentstölder på nätet. Handlar det t ex om vetenskapliga papper kan man ju alltid lägg adem på ett ställe där det kostar att hämta dem. Fast jag är inte så innte på det. Hämtade själv en artikel för ett tag sedan. 5-6 sidor kostade 300 spänn.

Sunt förnuft är ju en annan egenskap. Ifall någon annan gjort en sak måste man ge dem credd. Citaträtten är rätt omfattande men man kan inte slå citat runt en bok och sätta sitt namn under. Den fattar alla men ändå blir det vanligare och vanligare med krativt fusk inom foslkning och bokskrivande. Tänkt på Solens Mat som räkade ut för ett råplagiat. Går det så går det. Det är klart det var väl arbetstidsbesparande. Då slapp hon ju åka runt i tjugo år och prata med gamla tanter om deras 200 år gamla recept. Dessutom på italienska.

Adobe och andra program har något som kallad vattenstämpel som man kan lägga in och som kapar de enklaste plagiaten.

Men så fort man publicerat en text är det svårt att komma åt skurkarna. I främtiden tror jag att det kommer att utvecklas plagiatmotorer där man kan jämföra textkonstruktioner och larma upphovrättsinnehavaren. För anledningen till att man känner igen en text eller del av den är ju att man minns konstruktioner.

Så får vi hoppas det blir.

Hälsa hundarna och det kanske syns en och annan krokus i den skånska myllan snart?

Till Anonym: Hej! Håller helt med dig. Jag tittar knappt på teve mer.

Dessutom har jag slutat använda mobil.

Det blir faktiskt en hel del tid över för annat. Skriva, prata skit med Spiken, läsa sånt som verkligen ger en något eller sitta och välja musik från ITunes.

Jag har slutat twittra och har aldrig varit på Face Book.

Jag säger som John Lennon: "Jag kan i varje fall berömma mig om att aldrig ha varit på Studio 54!"