söndag 23 oktober 2011

Lite om att lära in och ut


Söndag. Jag har varit rätt usel på att skriva blogg på den senaste tiden. Dels åkte jag som sagt på en lunginflammation(tredje på ett år) för några veckor sedan och sedan har jag jobbat en del.
Som en serivce till läsarna kan jag säga att en blogg troligast dyker upp på helgerna en tid framöver. Det bli liksom inte tid för mer, tyvärr.
I veckan var jag på en trevlig skola. Det finns trevliga och mindre trevliga skolor. Eftersom jag vikarierar på olika skolor så ser man rätt tydligt att det finns olika stämningar. Stämning?
Svårt att förklara. Det brukar visa sig så fort man kliver in. Antingen är det elevernas skola eller lärarnas. På elevernas skola är det eleverna som bestämmer. Där sitter lärarna och hukar i sina arbetslag eller på lärarrummet medan resten av skolan tillhör eleverna. Problemet är att eleverna inte är vuxna. De är barn eller möjligen ungdomar som det är tänkt att vuxna som föräldrar och lärare med flera ska guida in i vuxenvärlden. Då kan man inte sitta och skula på arbetslaget.
I en trevlig skola är det oftast en ljus och lite uppslupen ton i korridorerna. Man hör sällan; hörru din jävla fitta, eller var harru baxat den där, jag ska knulla dina mamma osv.
Jag har också upptäckt att många elever uppskattar en lektion. Nu menar jag inte att man går in, tar närvaron, ritar ett par formler på tavlan och skickar ut ett gäng stenciler med uppmaningen jobba och räck upp handen ifall det är något.
En lektion kan naturligtvis vara uppbyggd på många olika sätt. Det har säkert skrivits kilometervis med böcker i ämnet och jag har inte läst någon. Inte för det är något att stoltsera med. Slår jag på ”bra lektion” så är en av de första seriösa träffarna 10 tips hur man gör en bra PowerPoint presentation.
Min farsa var lärare. Han var på många sätt en idiot men jag inbillar mig att han var en bra lärare. Han höll nämligen lektioner. Talade om ämnet.
En tid jobbade han i en liten håla som heter Billesholm. Det var strax efter att han slutfört sin utbildning. Han rapporterade att hela undervisningen var centrerad runt ett materialrum på skolan. Där fanns det tusentals olika stencilblad, vilket idag är kopior av olika arbetsuppgifter och små faktablad. Det fanns fack för alla klasser. När en lärare skulle ha en lektion så gick han helt enkelt dit och hämtade 25 stencilerade arbetsblad och sedan var den lektionen i stort sett klar.
Senare flyttade min far in till civilisationen i Helsingborg där han morrade över att det minskades anslag till till som han sa, rejäla exkursioner. En exkursion är vanligast i biologi. Klassen och läraren går ut i naturen med för ändamålet lämplig utrustning(typ handböcker om hur olika växter och djur ser ut, håvar och fällor att fånga djur och fiskar i,  samt lämpliga väskor att ta hem växter i och så en sak till… en lärare som berättar om vad de ser på ett underhållande sätt och som dessutom kan svara på frågor. En kunskapskälla, helt enkelt.
Idag har stencilväldet ersatts av kopierade läromedel. En del skolor har inga läroböcker, enbart kopierade arbetsblad.  Det ställer stora krav på lärare som jag misstänker inte alltid uppfylls.
En lärare ska inte bra ha kunskaper utan också kunna förmedla dem på ett engagerande och intressant sätt. Det vet jag inte om jag kan. Men när vi talade om tryck i fysiken berättade jag om när jag arbetade på en svavelsyrafabrik på 70-talet och några killar på fabriken intill skulle fixa till ett stopp i en ledning på en tankbil. De kopplade en kompressor till tanken och blåste tryckluft in i tanken. En halv vägg och några gubbar försvann.
Sånt kommer de ihåg ungdomarna.
När jag undervisar i medelklassområden där föräldrarna oftare är egna företagare och hantverkare än inte så passar det bra att förklara ytor och volym i matte med ett anbud på en entreprenad. Räknar man fel förlorar man pengar.
Många kan relatera till ett sådant resonemang.
I Alby och Hjulsta kan det gälla annat. Man kör taxi, säljer pizza eller kebab, serverar, diskar, städar, sitter i spärren, jobbar åt de andra. Där är det andra saker som intresserar.
Vad rör sig i huvudet på ungdomar? Hasch, ecs, energidricka? Musik, fotboll, sex.
Jag sa att jag inte är så sugen på att labba med elever jag inte känner. De kan tända eld på vad som helst. Bara för att testa.
En lärare som jag vikarierade för kom med en bra idé. De läste sex och samlevnad. Biologi. Jag fick en text av Ciara och Justin Timberlake och en av 50Cent. Texterna handlade om sex och möjligen sensualitet, fast på olika sätt. Några frågor till. Jag laddade ner låtarna i min Ipod och släpade med vår Harman Kardon till skolan. De fick lyssna på låtarna och sedan var det dags för lite seriöst arbete. Resultatet blev att de lärde sig en hel del om hur man skriver texter, en del om sex och relationer mellan män och kvinnor i olika miljöer, en del engelska samt att biologi inte behöver var trist.
Varför ska man veta vilka delar det finns i en atom?
Man måste kunna svara på den här typen av frågor utan att framstå som en idiot.
Ungdomar är inte så korkade.
På den trevliga skolan gjorde jag ett inhopp i spanska. Den klassen kom från en annan skola och gick nu i sjuan. Jag har en tidigare skola och en klass på min svarta lista. Jag kommer aldrig att arbeta på den skolan eller i den klassen mera. Det är mera ett jobb för Skansen-Jonas.
Eftersom den här skolan var trevlig så frågade jag hur det kunde komma sig att just den här klassen var så odrägligt pratig och respektlös mot varandra och skolan. Jodå, de kom från skolan på min svarta lista.
Om två veckor kommer rektorn från svartalistaskolan att ta över trevliga skolan. Om två år kommer rektorns  f. d. fyror från svartalistanskolan som då blivit sjuor att landa på den här trevliga skolan. Jag tycker synd om den trevliga skolan som nu tyvärr hamnar på observationslistan i min svarta bok.
En lärare var ledsen sista dagen på en skola. En elevs mamma hade attackerat henne på ett föräldrasamtal.  Ho hade haft eleven i tre år och nu var det nian. Jodå, hon hade särbehandlat eleven och singlat ut henne och bl a bla.
Läraren var riktigt ledsen.
Jag sa att kritik ska man lyssna på men all kritik behöver man inte ta till sig bara för det är kritik. Dessutom sa jag att det skulle bli sol i helgen vilket var delvis rätt.
Då såg läraren lite gladare ut.
Annars kan man väl gratulera Hammarby som lyckas hålla sig kvar i Superettan efter ett mål i nittiofemte och svenska damhandbollslandslagsmålvakten(och det svenska laget)Grundström som gör mål genom en snygg lobb över hela planen från egen målgård och in i motståndarmålet bakom en hastigt men inte tillräcklig hastigt backandes tjeckisk målvakt. Thank You!
Det var lite Mogadishu över överstens sista strid. Illavarslande.
Hur ska ett land som inte har någon demokratisk tradition kunna bli något annat än ett nytt korrumperat självhärskardöme med religiösa förtecken.
Ett problem är att det demokratiska alternativet som vi i väst gärna talar om innehåller fundament som Wall Street, Grekland och en tjugofem procentig ungdomsarbetslöshet i demokratins namn.
Just idag läser jag att ett flera amerikanska stater, bl a Rhode Island och ett ännu större antal städer i USA står på konkursens rand.
Så för att knyta samman säcken behövs den mindre stenciler och karbonerade lösningar och mer av nytänkande som relaterar till människors verkliga behov än det som vi redan provat de senaste hundra åren med liten framgång.
När Reinfeldt i veckan lät som en haschflummande hippie från 1968 och talade om för mycket prylar hade han agnat opportunismens metspö. Men det är samtidigt ett tidens tecken.
Inom vetenskapen talar man om paradigmskifte.
Det är inte bara neutrinos som rusar före det synliga och det är kanske vad vi i framtiden kommer att blicka tillbaka på när det som nu händer tagit form.
”Steve Jobs” av Walter Isaacson har fått mycket goda recensioner i veckan. Av den kan man förstå en hel del om de senaste 40 årens tekniska utveckling inte bara inom IT utan överhuvudtaget.
Isaacson har tidigare skrivit biografier om Einstein och Franklin. Skillnaden är att han hade möjligheten att samtala med Jobs.
Ett julklappstips som det verkar.
Jobs tog med Isaacson till sitt barndomshem där hans far Paul Jobs för femtio år sedan byggde ett staket. ”He loved doing things right", sa Jobs till Isaacson. ”He even cared about the look of the parts you couldn´t  see", fortsatte Jobs.
Det får väl på något sätt sammanfatta dagens undertext och förhoppning.

1 kommentar:

Steve sa...

Snart är det jul och ingen Stefan i syne. Hur går det då med Santo Stefano som firas i julhelgen?
Hoppas allt är bra med dig och goda helger framöver önskar Steve