tisdag 8 december 2009

Förr i tiden var en tid sedan!



Christoffer Ekmark på Travnet skriver en krönika om G. Om vi kallar den för G så minskar vi antagligen Global Warming med 0,00001 vilket är ett bidrag i alla enkelhet.

För G är ämnet för dagen.

Ekmark har inga speciella synpunkter på hur det kan ligga till. Men han är väldigt upprörd över att nio av tio aktiva han pratat med verkar ha känt till att det förekommit.

Det lustiga eller snarare sorglustiga men Ekmarks artikel är att den inte relaterar till något.

Man får liksom inte veta när detta skulle ha hänt.

Jag har aldrig hört talas om grisfösare som träningsmetod och jag är ändå 54. Det kan bero på att jag blev intresserad av trav först på senare delen av 80-talet.

Däremot fick jag ordentligt med stryk hemma på sextiotalet. Det tror jag inte Ekmark fick för det kom en lag 1979 som förbjöd den saken om hans föräldrar tillhörde den laglydiga typen så pratade dom med honom istället. Ändå ser man att folk flätar till sina ungar på stan 2009. Alla sporter och grenar har sina dåliga utövare, fuskare och genvägare.

Men när man ska säga något är det ju bra ifall man vet exakt när saker och ting hänt, vad som hänt och i vilken omfattning.

Jag skrev tidigt i den här soppan att jag inte skulle bli förvånad om Svanstedt provat metoden. Nu visar det sig att han gjort detta och redan berättat om saken för fem år sedan. Det var ”knappt 30 år” sedan det hände, skriver Ekmark. ”Knappt”??

Det är för sjutton Prekambrium i sammanhanget!

Djurskyddslagen fick Astrid Lindgren i 80-års present av dåvarande statsministern Ingvar Karlsson 1987. Jag vet inte hur gammal Ekmark var då men riktigt så mysigt som det var i Katthult med Griseknoen var det nog inte någonstans i Sverige på den tiden.

Astrid Lindgren kämpade för djurens rättigheter.

Det var i en tid då allt skulle stordriftiseras och kalhyggen kallades för föryngringsytor. Det tror jag inte Ekmark minns. Han är antagligen upprörd över en massa saker som hände på den tiden.

Utveckling kallas det.

1979 levde fortfarande John Lennon och George Harrison. Det snackades om återförening av Beatles.

Jag antar att det var ungefär vid den tiden som Svanstedts före detta granne Hans G Eriksson tumlade om med G i Gooparnas hästtransport även om han efter rättegången var snabb att tillägga att killen som körde bussen skjutsade grisar till slakt också.

I ett filmat inslag från Travnet säger Hans G Eriksson att ”Det hade inte behövt gå så här långt”. Det är ett intressant uttalande.

Nästa vecka blir Ekmark säkert upprörd över att det har blistrats trots att det är förbjudet.

För oss som är lite äldre än de som är lite yngre och föddes tio år efter andra världskriget, såg Ingo spöa Floyd, Sverige slå Kanada och fick se John F Kennedy skjutas ihjäl i teve, följa Cubakrisen och den första månlandningen så har det hänt mycket inom djurhållningen på alla områden.

Om gamla gubbar i min ålder säger att alla höll på med det så betyder det inte att alla gjorde det, Ekmark. Folk är som du och jag, snackar en massa skit. Det betyder bara att en massa gamla stötar har den uppfattningen.

Det väsentliga är ifall de tyckte metoden fungerade och fortsatte trots att det var förbjudet.

Har Ekmark, som verkar röra sig som fisken i vattnet i travsporten, hört nio av tio säga att det var en hejans bra metod. Ekmark skriver ”vardagsmat under många år”.

Under vilka år Ekmark? 1960-1980? 1973-1981 eller 1982-2005? När var det ”vardagsmat” enligt Ekmarks källor och har de något mer konkret som stödjer den saken.

”Svanstedt kan få bära hundhuvudet för branschen” skriver Ekmark i rubriken om det nu är han som författat den.

Den här typen av snickesnacke journalistik kan verka småputtrig och hör väl i viss utsträckning till den moderna journalistikens överlevnadsstrategi.

Det finns inga data som stödjer det Ekmark föreslår. Däremot borde kanske oberoende forskare undersöka vad som hände sedan man började använda G på travhästar och hur det slutade ifall det har gjort det.

Det skulle kunna vara ett intressant komplement till expertvittnet Bech-Friis ponnyströmningar i USA från 1980 där inte ens elstyrkan angetts.

Finessen med forskning är ju att den är relativt ointresserad av vad deltagarna heter.

Ekmark blir lite orolig ifall han drar alla gamlingar över en kam.

Mja, det som däremot oroar är att en ung kille född 1982 G:ar 20, 21, 22 och 23 år gammal. Det låter nästan som Guillou när denne säger; jag var naiv och 23 år. Det passar liksom inte ihop.

Den pådrivande(ursäkta) skulle varit Åke Svanstedt. Åtminstone i början. Sedan tog Erik egna spänstiga initiativ. Speciellt efter inspektionen den 8 november 2004 när Åke erkänt att han använt metoden runt 79/80 och fått gå hem med resterna av sulkyn över axeln. Forsberg säger att han var tydlig under samtalet och förklarade vad som skulle hända ifall det uppdagades framöver att Åke använde ström.

Sen skulle det ha fortsatt och Erik Fredriksson skulle övertalat Glenn våren 2005 att strömma hans häst. Om nu det här samtalet varit mellan Åke och Peter Forsberg i november 2004, vilket det inte finns någon anledning att betvivla så undrar jag hur Glenn tänkte ifall Åke skulle dyka upp medan Glenn strömmade Erik Fredrikssons häst.

Skulle Åke var glad eller ledsen med tanke på vad som sagt mellan honom och Forsberg?

Jag tror att många provat både grisfösare, blistring och det ena och det andra. Men bilden av travsporten som ett gäng djurplågare är åt helvete fel. I framtiden är det kanske genmanipulering och designade hästar vi jagar. Så länge det finns pengar så finns det grogrund för de flesta av människans mindre charmerande sidor.

Fungerar det så gör man det efter övervägande. Men fungerar det och är det värt risken.

Jag försöker bara hitta ett bra argument för att Åke Svanstedt skulle ha gjort det 2002 och framåt. En sak till. Varför har inte ett enda vittne kommit fram och sagt att Åke gjort det mellan 1983-2002 då Åke Svanstedt verkade i Norrland och ju redan hade provat metoden 1979/80.

Det är sådant man funderar över medan vintermörkret ruvar över gård och stuva… eller var det tuva?

Jag minns inte.

15 kommentarer:

Jan sa...

Hej
Bra skrivet igen, har läst din blogg till och från sedan Svanstedt-historien drog igång - dags att lämna en hälsning!

Jag tycker bloggen är underhållande, vissa ämnen intresserar mig, andra inte.

Har du kunskap/erfarenhet av rättegånger? Jag funderade på vad som händer fram till 22 december? Är det en nämnd/jury som beslutar? Hur många är dom? Ses dom över en fika och diskuterar eller hur fungerar det?

Tack för intressant läsning,

Jan

Stefan Hagberg sa...

Till Jan:

Hej, Tack! Jag har nog mest studerat olika förundersökningar och domar, överklaganden etc. men närvarat vi ganska få rättegångar.

Dessutom är just överläggningen oftast hemlig och stängde för te x journalister.

Efter huvudförhandlingen i Svanstedtmåletsom nu är slut blir det normalt enskild överläggning som det heter. Då får bara den som fört protokoll var närvarande, inte vittnen, målsägande advokater etc. Enbart det som kommit fram vid huvudförhandlinge(i domstolen) får ligga till grund för domen.

Alltså inte förhör som finns i förundersökningen et c.

Denna del är inte offentlig. Dom kan antingen meddelas direkt eller så meddelar rättens ordförande tidpunkt när domen meddelas och var man kan få tag på den.

Den 22 december och jag antar att det finns i Lidköpings tingrätt skriftligen och då kostar det ett par spänn kopian. Men ifall du har dator och negär den via tingsrätten som .pdf – fil så är den gratis. Så brukar det vara.
Exakt vad som gör och hur det går till i praktiken vet jag inte men rättens ledamöter sammanträder under ledning av ordförande och går igenom bevisningen, alltså vad som sagts så jag antar att utskrifterna av förhören måste vara klara och sedan går man igenom vad olika vittnen sagt och värderar bevisningen.

Mera i detalj hur det går till i en tingsrätt under de olika delarna finns under följande länk:
Hoppas detta kan vara till hjälp.

http://www.domstol.se/Publikationer/Namndeman/roll_och_uppgift_tingsratt.pdf

L sa...

Många har åsikten att så många av åklagarens vittnen kan inte ljuga och därmed talar vittnena sanning. Här är dock några punkter som ifrågarsätter vittnenas trovärdighet.

1. Flera vittnen har eller har haft starkt samröre med någon annan av vittnena. Några försöker ge stöd till någon annans uppgift, detta är inget positivt för trovärdigheten.

2. Disa är mycket osäker på när hennes uppgifter inträffade, hon velar om tidpunkt och backar tillbaka till 2002.

3. Tomas Petterson sa om jag minns rätt i TV4 Kvällsöppet att han inte sett någon G eller den användas dock hade han utrustat hästar med speciell utrustning och hört att G används. I Tingsrätten uppger han att han har sett en G på nära håll och sett den köras upp till banan av CCJ.

4. Hans G Eriksson som kanske är den som har anledning att ha störst agg till ÅS, ser en väldigt massa och är den som hävdar att det i princip är något som satts i system på onsdagar. Dock är han, efter vad jag läst från rättegångens bevakning, väldigt vag om detaljer som t. ex hästars namn och tidpunkter. Han hävdar att en skötare AS kommit till honom och gråtit samt bett honom anmäla ÅS. Denna skötare förnekar detta. Det är för mig märkligt att AS skulle kommit till HGE och bett honom anmäla ÅS och sedan jobba kvar år efter år, hon är vad jag förstår den skötare idag som varit längst hos ÅS nämligen 8 år. Har hon reagerat som HGE säger borde hon väl sökt en ny plats hos någon annan tränare.

5. Erik Fredrikssons vittnesmål i Tingsrätten ger så väldigt tydligt stöd för Åklagarens åtal mot de tre. Först anstiftan av ÅS, då han bett honom använda G och instruerat honom hur G används. Sedan inom tidsmarginalen för åtalets giltighet har CCj föreslagit G på hans egen häst och GHP har utfört G på hans egen häst. Varför utförde han det inte själv på egen häst när han utbildats av ÅS tidigare? Som du säger Stefan, hur troligt är det att det finns en G på Bjertorp efter STC:s razzia november 2004.

6. Inga vittnen har gått till polisen och anmält djurplågeri, utan några vittnen har lockats att framträda i TV4, sedan har ärendet gått till polis och åklagare. Vad har eventuellt TV4 erbjudit för att rädda sitt anseende efter ett dåligt faktaunderstött Kalla Fakta.

7. Det saknas helt teknisk bevisning som stödjer vittnenas uppgifter. För mig är det märkligt
att det inte finns en enda bild som ger något stöd för uppgifterna och säkerligen har det efter att ryktena surrade lite extra 2004 funnits några frilansfotografer som lagt några dagar i skogsbrynen på Bjertorp för att fånga det hela på bild, kan man lägga timmar på att fånga en kändis på bild så borde detta fall lockat, men nej inget sådant finns.

8. För att åtalet skall gillas, vad har egentligen hänt efter juni 2004, här tycker jag rättens ordförande och advokaterna mer noggrant skulle fastställt vittnenas uppgifter mot denna tidpunkt.

Nej, helt solklar är inte skulden trots alla åklagarens vittnen, frågan är då hur rätten dömmer när inte bevisen är entydiga?

Nu annonserar TV4 om ett Kalla Fakta om ÅS på söndag, borde man inte vänta till efter Tingsrättens dom den 22 december eller är man ute efter att påverka rättens medlemmar?

Stefan Hagberg sa...

Till L: Väldigt bra skrivet. Angående TV4 så ska de inte ta sådana hänsyn och rätten ska ta hänsyn till vad som framkommit i rättegången, men det är klart att de vill utnyttja tillfället att tala om att oavsett hur det går så har deras undersökande journalistik lett till åtal och rättegång, debatt i samhället om viktiga djurskyddsfrågor och en intern debatt inom travsporten där dessa viktiga frågor har diskuterats och där man skärpt övervakningen för otillåten spödrivning. Eventuellt kommer Dennis Ek till studion för att namnge 10-15 tränare till och säga att det här är bara toppen på ett is.

Darenius får visa sitt diplom från nån Djurättsorgnisation och sedan dricker alla Melkers Glögg och knaprar i sig några pepparkakor.

Vad Kalla fakta borde gjort på söndag är att be travsporten om ursäkt för att de överhuvudtaget sände sitt program med det innehåll det hade. De ska inte be om ursäkt för att de granskar travsporten för det behövs. Men de vispade ihop en undermålig journalistisk produkt som skadat många människor och framför allt sporten.

Den moderna journalistiken sysslar i allt större utsträckning med att låta folk påstå sådant som kan vara sant och uppseendeväckande istället för att undersöka vad som är sant eller inte.

Man får påstå vad man vill bara det är sant.

Nu blev det Travfejden istället.

Vi lever i ett snabbföränderligt och komplicerat samhälle. Om fem år kommer många att förknippa Åke Svanstedt med grisfösare.

När Hartung vispade runt med sin mikrofon hade redan Åke berättat för Peter Forsberg för åratal sedan att han en gång provat metoden 1979.

Hade hon ringt upp Åke i lugn och ro istället för att gangstra och hålla på störa honom i hans arbete så hade hon kanske fått honom att berätta om saken.

När STC erbjöd henne statistik som skulle minska slagkraften i Kalla faktas påståenden så hörde hon inte av sig.

Hon kunde, vilket hon borde ha gjort frågat Peter Forsberg om någon frågade Svanstedt under razzian ifall han använt grisfösare.

En del reportrar följer den gamla devisen: Kolla aldrig en källa, då spricker storyn!

Stefan Hagberg sa...

Till L: Det föll bort ett "berg" efter "is";-)

ulf sa...

På torsdag kan den som har möjlighet, gästa Åby travbana.
Där upplevs ett historisk ögonblick, då Åke Svanstedt blir den vinstrikaste tränaren någonsin
i Sverige, under ett år.I lopp 2 springer treåriga Borga Brunett in 40 000
och därmed raderas Stig Hs gamla rekord ut. 42.889.978 var det visst.
Grattis Åke
PS går det inte i lopp 2 så blir det senare under tävlingarna så historisk blir kvällen.

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Ja, jäklar. Jag trodde det var 43,2 med enligt STC är det bara 34 000 kvar:

"Stig H Johansson hade ett fenomenalt år 2002 då hästar från hans stall totalt travade ihop 42.889.978 kronor. Det gäller som rekord för ett träningsstall och Stig H startade 1 130 gånger och vann 241 segrar det året.
Nu ser det fantastiska rekordet ut att falla. Åke Svanstedt står efter tidsdagens tävlingar på 42 855 501 kronor och har endast 34.477 kronor kvar. Svanstedt-tränade hästar har hittills totalt startat 1 294 gånger och segrat vid 284 tillfällen."

Källa: www.travsport.se

Anders sa...

Kan medias agerande ha något samband med Åkes betallinje ? Det är lätt till att fundera i dom banorna i den här storyn

Anonym sa...

Jag tycker inte man ska blanda ihop Åke med resten av travsporten när man kritiserar Kalla fakta.

Scopet om Svanstedt ledde till åtal.

All övrig skit dom hade med däremot speglar inte travsporten och är nog anledning till att programmet fick så många anmälningar mot sig. Troligen hade det inte blivit ett program om detta om inte Åke-delen varit med.

Stefan Hagberg sa...

Till Anders: Det kan ligga mycket i det. Folk är snåla helt enkelt:-)

Till Anonym: Nu hänger jag inte med riktigt. Vari bestod scoopet?

Programmets titel var "Travsportens dolda Djurplågeri".

Fanns det någon täckning då och finns det någon nu när vi vet att Svanstedt använt grisfösare en gång för trettio år sedan och det var dessutom inte dolt ifall Hartung frågat Forsberg.

Jo, ursäkta Erik Fredriksson har ju erkänt men det erkännandet kan man nog ta med en nypa salt.

Så vari bestod det dolda djurplågeriet. Var det magsåren, lungblödningarna,munskadorna, hästen som skulle till slakt som sedan överlevde eller Dennis Eks devis att man kan piska en häst hur mycket som helst bevisades i programmet.

Man lyckades inte visa på något utbrett dolt djurplågeri alls i programmet.

Det enda som ledde någon vart i den riktningen var att några vittnen som alla utom ett verkar ha ett eller flera horn i sidan till sin förre arbetsgivare.

Det blev som du mycket riktigt påpekar många anmälningar. Den enda rättelse som Kalla fakta gjort är när Ekdal mumlar i mungipan att det var några smärre fel utan att specificera vad dessa handlade om.

Det var inga smärre fel. Allt var i princip fel och TV4 borde sparkat Kajsa Lindoff, JOhan Åsard, Hartung och ägnat en timme åt att be om ursäkt för att de släppt igenom skiten.

Så här avslutade Lindoff och Åsard sitt tårdrypande lilla hyllningstal till sin egen insats:

"Det är sorgligt att se hur en bransch sluter sig samman i en osund blandning av förnekanden och kvinnoförakt. Är det den bilden svensk travsport vill ge av sig själv?"

Läs gärna hur de hanterade kritiken en gång till och läs deras rubrik, "piskad till framgång" etc etc.

http://www.tv4.se/1.752274/2008/12/04/vi_trampade_tydligen_pa_travsportens_omma_tar

Anonym sa...

Trovärdig?
Just kollat in Ekdahls senaste program,om drickandet på jul+Tigern´s privatliv.
Hur fan kan han få sändningstid?
Ett gäng bimbos med CV "Bloggare"som är max 19 1/2!
Vart är vi påväg?
Men Norrläningen och han i rosa pyjamas sitter väl bänkad och myser

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Tack för recensionen! Sist jag råkade ratta in kanalen och Ekdal så satt Lill-Virro och bad alla om ursäkt han sagt veckan före. Oerhört sövande. Jag minns inte för vad men han har ju slutat kröka så det här med spriten var väl hans idé till julstämning, att hacka lite på oss övriga som fortfarande kan ta en immig utan att elda upp huset och misshandla någon.

Jag har just avslutat lite arbete kring Guillous extraknäck med anställningsnummer 570. Det var kan jag försäkra oerhört mycket mera spännande än Ekdal och den nyfrälste M. Virro.

Anonym sa...

"Det enda som ledde någon vart i den riktningen var att några vittnen som alla utom ett verkar ha ett eller flera horn i sidan till sin förre arbetsgivare."

Borde inte Åke känna till att de har ett horn i sidan till honom? Hans uttalande i rättegången stämmer ju inte alls in på vad du skriver. Line, Therese, Erik som alla såg grisfösaren användas har enligt Åke inte något otalt med honom.

Grisfösarscopet ledde till åtal som sagt, med ett antal vittnen som trädde fram. Att tro att det gäller att han använt grisfösare för 30år sedan är i mina ögon fel. Står väl rätt klart att det använts grisfösare på Bjertorp av anställda, frågan är vad som skett inom tiden som är aktuell för åtal.

Angående programmet i övrigt är det bara att instämma.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Han sa att det var många som hade anledning att vara sur på honom.

En annan intressant sak. Angående det så kallades hotet på bandet. Uvabäck sa att de sas något där men att det var mycket svårt att uppfatta eftersom inpselningskvalitén var dålig. De skrattade annars mest och snackade skit om...


Ja, vem pratade de skit om. Camilla och Line. Glenn tror man kanske. Det låg ju nära till hands om de var livrädda för HA. Men enligt Uvabäck gällde skitsnacket Åke.

Vadå, inte Therese och Erik. Vilka har de pekat ut efter sju år?

Den enda som inte verkar ha några hang ups är Elin. Hon kom å andra sidan dit när skitsnacket var i full gång på många händer. Ett skitsnack som verkar ha börjat med
Glenn och Lines historia.

Therese slutade.Varför? "Hon trivdes aldrig riktigt och fick ett nytt jobb"

Line slutade för att Glenn inte ville samma sak och Erik, tja, han hade ju Åke som idol enligt Travronden(2007) som någon påpekade här. Men var han lika glad när hästarna försvann till Åke i december 2008.

Inom ramen för åtal? 27 maj 2004 och därefter borde räknas och ingenting före.

Anonym sa...

I förhören går dom ju in specifikt på varje vittne. Då är det väl svårt att lyfta in ett allmänt uttalande. Åke kände att Disa och Paw var de två som han inte haft en bra relation med(+hans g). Om de andra hade han inget otalt med.

"Vadå, inte Therese och Erik. Vilka har de pekat ut efter sju år?"

Okej, men måste alltså tycka illa om och ha agg emot en person för att vittna emot denna. Då kan man alltså döma ut alla vittnen i alla åtal som vittnar mot den åtalade?

"Therese slutade.Varför? "Hon trivdes aldrig riktigt och fick ett nytt jobb"

Ja, är detta ovanligt? Hon trivdes inte och bytte jobb, skulle det minska hennes trovärdighet, lägg av....

Vad sas på bandet egentligen? Har dålig koll på det så det är svårt att ha nån åsikt om.